Kujundžić: Hrvatska se kandidirala za dobivanje domaćinstva EMA-e

Ministar zdravstva izvijestio je da je Hrvatska podnijela kandidaturu za domaćinstvo sjedišta Europske agencije za lijekove koje je dosad bilo u Londonu, a nakon Brexita treba se premjestiti u neku od članica EU-a.

Hrvatska ispunjava sve potrebne uvjete, lobira za to preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova i ima objektivne šanse dobiti sjedište EMA-e, ustvrdio je Kujundžić na konferenciji za novinare dodavši da su se također kandidirali Slovačka, Bugarska, Rumunjska i Cipar.

Ocijenio je kako u slučaju dobivanja sjedišta EMA-e neće biti dodatnih troškova za Hrvatsku i najavio da bi konačna odluka trebala biti donesena krajem listopada ili početkom studenoga.

Kriteriji su dosta visoki, kazao je Kujundžić napominjući da u Londonu u EMA-i radi oko 900 zaposlenika, pa treba osigurati prostor od najmanje 27.000 četvornih metara s visokim standardima i infrastrukturom.

U Zagrebu imamo takav prostor u Zagrebačkoj aveniji površine 32.000 četvornih metara, a cijene najma poslovnog  prostora u Hrvatskoj niže su nego u većini ostalih zemalja kandidatkinja, pa je to hrvatska komparativna prednost, dodao je.