Kujundžić: Analiza inspekcijskog nadzora u bolnicama uskoro na povjerenstvu

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio je u srijedu u Splitu da je završen inspekcijski nadzor u hrvatskim bolnicama vezano za pritužbe nekolicine žena na pojedine bolnice, a ono što su tamo ustanovili, rekao je, bit će analizirano na povjerenstvu sljedeći tjedan.

“Inspekcijski nadzor je gotov i sada njihovo izvješće ide na povjerenstvo koje je sastavljeno od značajnog broja ginekologa i anesteziologa iz cijele Hrvatske. Upravo oni će analizirati sve što se događalo i što je inspekcija ustanovila.

Dokumenti o tome će biti javno dostupni, jer se u hrvatskoj medicini ništa neće skrivati”, kratko je novinarima izjavio ministar Kujundžić, koji je večeras nazočio svečanoj promociji novog rektora na splitskom Medicinskom fakultetu.

Ministarstvo zdravstva je nakon javnog istupa saborske zastupnice Mosta Ivane Ninčević Lesandrić, koja je rekla da joj je prije nekoliko mjeseci u splitskom KBC-u napravljena kiretaža ‘bez anestezije’, pokrenulo istragu.

U međuvremenu su se u javnosti obratile mnoge žene sa svojim negativnim iskustvima iz različitih hrvatskih bolničkih ustanova, pa je Ministarstvo zdravstva u sve bolnice poslalo inspekcijski nadzor.

Ministar zdravstva Kujundžić prošlog ponedjeljka, 15. listopada, najavio je kako će u Ministarstvu zdravstva provjeriti svjedočanstava 400 žena o negativnim iskustvima iz hrvatskih bolnica, koja su mu uručile predstavnice udruge Roda, te da će sankcionirati sve nepravilnosti.

Iz Ministarstva je najavljeno da će se svaka pojedinačna pritužba istražiti i da će ovisno o rezultatima slijediti daljnja postupanja.

“Uvažavamo primjedbe i provjerit ćemo sve podatke u svakom slučaju. Ono što je najpotrebnije hrvatskoj državi i hrvatskoj naciji su djeca i sve ćemo učiniti da trudnice i djeca budu zaštićeni. Bilo koja nepravilnost će se sankcionirati, nikoga nećemo štititi”, rekao je Kujundžić početkom prošlog tjedna, nakon sastanka s predstavnicima Roda.

Najavio je da prve rezultate zdravstvene inspekcije, koja će krenuti u nadzor po bolnicama, očekuje za 10 do 20 dana.