Kujundžić: 500 mil. za novu sveučilišnu bolnicu u idućih 10 godina

HRT

U HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” gostovao je ministar zdravstva Milan  Kujundžiću.

Ministar je pak naglasio da se zdravstveni sustav u Hrvatskoj po kvaliteti može usporediti s razvijenim državama, a da po dostupnosti ne zaostajemo ni za kim u svijetu. No sa 750 eura po glavi stanovnika, ne može se dalje. Zaduživati se nije mudro.

Treba povećati prihodovnu stranu i u tome smislu tražim konsenzus – ne samo stranaka i političara već cijele nacije. Više sam puta ponudio modele, rekao je Kujundžić.

Navodeći da je jedan od njih povećanje izdvajanja, Kujundžić tvrdi da za to ima nekoliko načina. U Sloveniji se to ne provodi samo na temelju plaće već i po imovnom cenzusu. Brojni plaćaju malo ili nimalo, čak se vode kao socijalni slučajevi.

Za njih plaća država. No oni i te kako imaju vrijednosti svoga kapitala, ali to prolazi ispod radara, rekao je Kujundžić.

Područje gdje se može relativno lako ući je ono koje su napravile druge zemlje – dodatak za zdravstvo (cigarete, gorivo, alkohol, cestarina…). Kujundžić smatra da treba razmišljati o povećanju za dopunsko zdravstveno, ali i otvoriti prostor za dodatno zdravstveno. Tko želi više, neka plati više. Ako ne priskrbimo više novca, sustav će se urušiti, dodao je ministar.

Na pitanje je li realno da RH poveća izdvajanja za zdravstvo od 15,5%, za koje sada oko 1,5 mil. ljudi izdvaja od bruto plaća, Kujundžić je rekao da se na tih 15,5% ne bi trebalo dodavati. Mi spadamo u sami vrh. No nije primjereno da, kao sada, to plaća svaki treći. Nije to primjereno, a nije ni izdrživo, istaknuo je.Kujundžić pojašnjava da se ne zalaže za povećanje doprinosa kao postotka iz plaće.

Treba ući u imovinski cenzus, dodaje. Također, treba razmisliti o povećanju dopunskoga osiguranja i uvesti dodatno, tj. uzeti dodato od onih koji imaju, izjavio je Kujundžić.

Ministar je izjavio i da je iz Hrvatske otišlo oko 500 liječnika u posljednje četiri godine. Ne možemo to spriječiti. Liječnika manjka u svim zemljama. Moramo stimulirati liječnike da ostanu. Česi su to riješili tako da su liječnicima dvostruko povećali plaće. Zakonom ćemo regulirati stimuliranje liječnika prema radu, izjavio je između ostalog.

Govoreći o sveučilišnoj bolnici Kujundžić je izjavio da je potrebno dovršiti bolnicu u Blatu. Za pola milijarde eura može se napraviti Sveučilišna bolnica.

Ne odjednom, nego etapno. U prvoj fazi napravila bi se dječja bolnica, a kasnije bi se preseljavale druge bolnice, kaže Kujundžić. Za dječju bolnicu procjenjuje da je potrebno oko tri godine, a ostale bolnice bi se preselile u roku od 10.