Kuća ljudskih prava: Božinović nije primjeren za koordiniranje ljudskih prava u Vladi

Božinović Marakeš
FaH

Kuća ljudskih prava Zagreb u petak je neprihvatljivim ocijenila prijedlog da se ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića imenuje potpredsjednikom Vlade zaduženim za koordinaciju ljudskih prava te pozvala zastupnike da taj prijedlog odbiju.

“Imenovanje ministra Božinovića s ovakvim teretom korak je unatrag i zasigurno ne može dati ‘novi zamah i energiju’ Vladinim aktivnostima u području ljudskih prava koje je godinama zapušteno i bez temeljnih javnih politika za jačanje zaštite i promocije ljudskih prava, poput Nacionalnog programa za ljudska prava”, poručila je udruga u priopćenju.

Apsurdnim su ocijenili da ministar čije se “ministarstvo suočava s kontinuiranim i ozbiljnim optužbama međunarodnih i domaćih organizacija i institucija za sustavna kršenja ljudskih prava i provođenje ilegalnih protjerivanja izbjeglica i migranata”, bude zadužen za koordinaciju Vladinih aktivnosti u području ljudskih prava. 

Ministra Božinovića su optužili da je “ozbiljno ugrozio i vladavinu prava u Hrvatskoj” jer je “sustavno onemogućavao i sprječavao provođenje nadzora nad policijskim postupanjima uredu Pučke pravobraniteljice, nezavisne institucije koja je opunomoćenica Hrvatskog sabora za zaštitu ljudskih prava”.

Zastupnike Hrvatskog sabora pozvali su da iskažu privrženost poštivanju ljudskih prava i hrvatskih zakona time što će odbiti prijedlog za imenovanje ministra Božinovića, a premijera Andreja Plenkovića da mjesto povjeri osobi koja će napraviti značajniji korak naprijed u tom području.