Krstulović Opara: Najgore je iza nas, Split je obranjen!

Glavni vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina izjavio je kasno sinoć da je Split obranjen, kako je sve pod nadzorom, a da vatrogasci trebaju još samo ugasiti požar na predjelu Mejaša, što će uskoro biti i učinjeno.

Najgore je iza nas, Split je obranjen, rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara za HRT. Nužno je paziti da se ne požar ne aktivira na istočnim padinama Mosora. Vatra je prošla preko Karepovca i postoji određena koncentracija plinova, pa se građani mole da zatvore prozore. Pozivaju se i da troše manje vode zbog tlaka potrebnog za gašenje, ali i da se ne samoorganiziraju. Volontere ćemo pozvati kada bude trebalo sanirati požarište, istaknuo je. Na Kili su gasili i pripadnici Torcide i veterani 4. splitske bigade, i uspjeli spasiti trafostanicu.

No, i dalje gori u brdu iznad Strožanca. Vatra je prešla na južnu stranu brda i spušta se prema Strožancu i Podstrani. Požar je aktivan sa sjeverne strane magistrale, iznad hotela Lav. Vatrogasci su već stigli na požarište. Blokiran je put prema Žrnovnici, istočna fronta požara spustila se do prvih kuća u Strožancu, a ljudi su već na ulicama. Stigli su vatrogasci iz Zagreba i počeli gasiti.

HEP je obavijestio Stožer da se ulažu veliki napori kako bi se za dva sata osigurala opskrba električnom energijom u dijelu istočnih kotareva Brda, Ravne njive, Neslanovac i dio Mejaša. Stanovnici Žrnovnice, Srinjina, Sitnog Gornjeg i Donjeg na struju ce trebati pričekati jos neko vrijeme jer se tijekom noći, a i zbog još uvijek aktivnih požarišta, ne može pristupiti popravku dalekovoda. Mole se građani da maksimalno smanje potrošnju vode i električne energije.

Požar nošen jakom burom zahvatio je predvečer splitske čertvrti Dračevac, Mejaše i Kilu, gdje vojska, vatrogasci i građani su pokušavali ugasiti buktinju, a vatra je došla do trgovačkog centra City Centra One koji je evakuiran. U Splitu je zavladao kaos. Iz splitskog Malla oko 20.30 također su evakuirani. Nestalo je struje u Ninčevićima, Neslavnovcu i dijelu Brda.

U Spaladium Areni u Lori pripremljeno je 200 kreveta, pokrivača, hrane i vode za prihvat lakše ozlijeđenih gasitelja kao i za moguću evakuaciju ugroženog stanovništva. Požar na Karepovcu je stavljen pod kontrolu, gori samo okolno područje. Radnici Čistoće rade na sanaciji i pokušavaju prebacivanjem smetlišta brže ugasiti požar do kraja.

U Žrnovnici je do temelja izgorio restoran Seoska kuća, na izvoru rijeke. Mještani još uvijek brane kuće, čuju se detonacije.

Večeras je za sav promet zatvoreno i splitsko križanje Zbora narodne garde i Domovinskog rata. Split je tako trenutačno potpuno odsječen od juga jer se automobilom ne može ni prema Omišu ni prema Zagori.

Neslužbeno se doznaje i kako eksplozije koje se čuju potječu od vozila Čistoće koja je zahvatila vatra. U blizini Čistoće je i asfaltna baza. Od vatrogasaca se doznaje da se izrađuju planovi obrane benzinskih crpki na ulazu u Split.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara ranije je od ministra obrane Damira Krstičevića zatražio pomoć Hrvatske vojske u splitskom naselju Kamenu kako bi zaustavio prodor vatrene stihije iz smjera odlagališta otpada Karepovca prema tom naselju.

Ravnateljica Nastavnog zavoda javnog zdravstva Splitsko-dalmatinske županije dr. Jasna Ninčević upozorila je građane u blizini požarišta da zbog gustog dima i prašine zatvaraju prozore i vrata kuća i stanova, da ne izlaze van ako nije nužno te da uključe klima-uređaj u prostoriji u kojoj borave.

U slučaju nužnog izlaska na otvoreno, ističe dr. Ninčević, nos i usta obvezno treba prekriti maskom ili laganom pamučnom tkaninom. Poseban oprez potreban je za kronične plućne i srčane bolesnike i malu djecu.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije preporučuje svima koji mogu napustiti stanove i kuće da to i učine. S obzirom na izrazito gust dim koji se širi i na udaljenija područja, upozoravaju se svi građani na širemu splitskom području na povećan oprez i odgovorno ponašanje. Upozoravaju se i vozači na dodatni oprez zbog smanjene vidljivosti.