Krstičević u Gračacu; neki zaseoci i dalje odsječeni, a vojska raščišćava snijeg

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov posjetili su u srijedu Općinu Gračac, koja je proteklih nekoliko dana zbog velike količine snijega bila u djelomičnoj izolaciji, a pojedina sela i zaselci u okolici i dalje su prometno odsječeni, a na rasčišćavanje snježnih nanosa pomaže Hrvatska vojska.

S njima je u obilasku Gračaca bio i zadarski župan Božidar Longin.

“Drago mi je da se ovdje ponovno ostvarila sinergija s lokalnom zajednicom. Vidimo da su u sustav domovinske sigurnosti uključeni svi građani, javne i komunalne službe, vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Crveni križ. Danas se vrijeme malo smirilo, ali već se pripremamo za ono što će se vjerojatno dogoditi, a to su poplave uslijed topljenja velikih količina snijega”, rekao je ministar Krstičević.

Stavili smo na raspolaganje oko 1000 vojnika, a dosad smo ih angažirali 500 te 30-ak motornih vozila i raznih strojeva koji pomažu u čišćenju snijega, istaknuo je ministar Krstičević.

Budući da se vremenska situacija svaki dan mijenja, prate se i vremenske prilike pa će pripadnici Hrvatske vojske ostati na terenu onoliko koliko će biti potrebno da se stanje normalizira, dodao je.
Prije obilaska terena i susjedne Općine Udbina, ministar Krstičević održao je sastanak s načelnicom Općine Gračac Natašom Turbić, koja je istaknula da sve lokalne raspoložive snage nisu bile dovoljne u raščišćavanju gotovo metar snijega te su zbog toga tražili pomoć Hrvatske vojske.

“Još uvijek su odsječeni zaselci prema Mazinu i Bruvnu, gdje živi 40-ak stanovnika. Čisti se i danas, ali svi putovi još nisu probijeni. Kritičan je i dio prema Ličkoj Kaldrmi i Dobroselu, gdje živi 30-ak ljudi. Sa svima njima kontaktiramo preko broja 112 koji nam je u ovakvim uvjetima velika podrška”, dodala je.

“Probijali smo se i nekoliko puta do Velike Popine, gdje nam je pomagao HGSS, a danas su prema tom dijelu, već drugi put, krenuli i radnici Županijske uprave za ceste”, rekla je načelnica Turbić.
Zadarski župan Longin podsjetio je kako je ovo već treći put u pola godine izvanredna situacija u županiji.
“Nakon požara i poplava, sada imamo snijeg. Ali stalno smo u kontaktu sa svim lokalnim službama, nema panike, a najvažnije je da nitko nije stradao. Svi odrađuju svoj posao, a posebno se zahvaljujem Hrvatskoj vojsci, Županijskoj upravi za ceste, HGSS-u i svima drugima koji pomažu da se stanje na području Općine Gračac normalizira”, kazao je Longin.
Zbog olujne bure, snježne vijavice i visokih nanosa snijega, nastava u Osnovnoj školi Nikole Tesle u Gračacu bila je u prekidu od 22. veljače, ali danas se stanje normalizirano i od jutros škola ponovno radi.