Krstičević s ministrima obrane SAD-a, Britanije, Crne Gore i Poljske o suradnji i opremanju oružanih snaga

FaH

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević je na rubu sastanka NATO-a u Bruxellesu u srijedu razgovarao s kolegama iz SAD-a, Britanije, Crne Gore i Poljske o bilateralnoj obrambenoj suradnji te modernizaciji i opremanju oružanih snaga, izvijestilo je hrvatsko ministarstvo obrane.

Krstičević je s američkim kolegom Jamesom Mattisom razgovarao o trenutnoj bilateralnoj suradnji Hrvatske i SAD-a kao i hrvatskom doprinosu međunarodnim mirovnim naporima, prvenstveno u okviru NATO-a. Mattis je i ovom prilikom izrazio visoko mišljenje i poštovanje prema Hrvatskoj vojsci i zahvalio Hrvatskoj na doprinosu, stoji u priopćenju MORH-a.

U razgovoru s Gavinom Williamsonom, ministrom obrane Ujedinjene kraljevine, Krstičević je istaknuo zadovoljstvo rastućom suradnjom oružanih snaga dviju država koja je dobila zamah nakon prošlogodišnjeg sklapanja sporazuma o razumijevanju dvaju ministarstava.

Ministri su se osvrnuli na skori dolazak britanskih vojnih brodova, kraljevskih marinaca te borbenih zrakoplova „Typhoon“ u Hrvatsku. Dogovoren je njihov bilateralni susret u najskorije vrijeme.

Ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković i Krstičević su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom oružanih snaga dviju država te dogovorili njeno unaprjeđivanje. Posebno je istaknuta važnost zajedničke obuke pripadnika oružanih snaga koji odlaze u operacije, misije i aktivnosti Saveza, sukladno dosadašnjem pozitivnom iskustvu obuke uz sudjelovanje u misiji „Odlučna potpora“ u Afganistanu.

Ministar Krstičević iskazao je i spremnost prenošenja iskustava pripadnika OSRH koji sudjeluju u borbenim skupinama NATO-ove ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj i Litvi.

Također su razgovarali o mogućnostima proširenja suradnje na području izobrazbe i školovanja, posebice u pomorstvu, a dogovorena je i suradnja na području obrambene industrije, što je značajno iz aspekta modernizacije oružanih snaga u objema državama u kontekstu obveza koje proizlaze iz članstva u NATO-u, stoji u priopćenju.

U razgovoru hrvatskog ministra s ministrom obrane Poljske, Mariuszom Blaszczakom istaknuto je obostrano zadovoljstvo izvrsnom bilateralnom suradnjom koja će u narednih nekoliko mjeseci biti i dodatno unaprijeđena kroz potpisivanje sporazuma o razumijevanju dvaju ministarstava obrane.

Krstičević je naglasio kako je aktivnost ojačane prednje prisutnosti (eFP) u Poljskoj od posebne važnosti upravo za obuku Hrvatske vojske te je iskazao namjeru ministarstva obrane da se navedena aktivnost nastavi i u narednom razdoblju, sukladno potrebama te odlukama Hrvatskog sabora.

Blaszczak i Krstičević su istaknuli mogućnosti daljnjeg proširenja suradnje na području zajedničkog uvježbavanja oružanih snaga, kako između dviju država, tako i u sklopu većih multinacionalnih formata.

Krstičević je posebno skrenuo pozornost na kvalitetu i postignuća hrvatske obrambene industrije čiji proizvodi mogu biti od interesa Poljskoj, s obzirom na znatna investiranja te članice NATO u opremanje i modernizaciju svojih oružanih snaga. Tom prigodom je pozvao poljskog kolegu na izložbu vojne opreme „ASDA“ koja će se u prvoj polovici 2019. tradicionalno održati u Splitu, stoji u priopćenju.