Krstičević: Protiv mene se hibridno djeluje, bio sam briljantan student

Foto: MORH/ M. Čobanović

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević održao je konferenciju za novinare nakon što je objavljeno da je u svom završnom radu na američkoj vojnoj školi kopirao neke dijelove, a nije ih označio na odgovarajući način.

Ministar Krstičević ustvrdio je da se protiv njega vodi hibridno djelovanje.

“Vidjeli smo na početku mandata, imali smo pokušaj hibridnog djelovanja na mene i na moj rad, i opet su hibridno krenuli na mene i na ono što radim. Ja sam ratni zapovjednik 4. brigade, te šibenske i imotske brigade. Na početku mandata spominjali su mi ratni zločin, govorili da ne mogu u BiH, da je ta 4. brigada ubijala djecu i civile, a vi znate da to nije istina. Otišao sam u BiH, ali nije bilo lako to skupa izdržati u tom danom trenutku, ali znam kako sam zpovijedao i kako su vojnici vodili rat”, kazao je ministar Krstičević.

“Jutros su me novinari pitali vodi li se u Hrvatskoj hibridni rat, rekao sam da je hibridno djelovanje u RH prisutno svaki dan”, dodao je.

Tvrdi da rad, čije je dijelove objavio Index.hr, uopće nije završni rad već seminarski rad.

“Ovaj rad, to je pregledni rad koji sam napravio u sklopu seminara, moj rad s kojim sam nakratko želio upoznati studente s ratom u RH, a s tim se zaključcima i danas borimo, da on nije građanski već obrambeni”, kazao je Krstičević.

“Istina očito nekome smeta, a kažem vam, u svoje obrazovanje puno sam investirao i na njega sam jako ponosan i znam da sam da Ratnoj školi SAD-a dao sve od sebe da budem jedan od najboljih i po akademskom reportu kojeg sam dobio je tako”, kazao je Krstičević.

“To nije bio završni rad, niti je bio diplomski rad koji je valoriziran i na temlju kojeg sam dobio ocjenu”, kazao je ministar, ponavljajući da se radi o seminaru.

“Taj rad nema tu razinu da sam morao navoditi citat, već sam na kraju naveo literaturu koju sam koristio vezano za taj seminar”, kazao je.

“Učio sam do boli”
Krstičević je na vojnoj školi United States Army War College bio u razdoblju od 1997. i 1998. godine.

“Imate moj akademski report i na engleskom jeziku, na tri strane, s potpisom zapovjednika. Možete pročitati kakav sam bio student i kako sam prestavljao pobjedničku vojsku, vidite da je rezultat briljantan”, kazao je Krstičević.

“S ovim se mogu ponositi”, dodao je navodeći da je među 270 polaznika u generaciji bio među 40 međunarodnih studenata.

“Od jutra sam učio do boli, imao sam 74 kilograma a vratio sam se sa 63”, kazao je.

Na pitanje tko protiv njega hibridno djeluje, odgovorio: “Pa dečki koji to rade, pitajte njih. Ja sam tu.”

“Sram vas bilo, lažete i manipulirate!”
Novinar Indexa koji je pisao tekst na konferenciji za novinare naveo je da je od nadležnih pokušao dobiti potvrdu informacija do kojih je došao, da je na to potrošio puno vremena te da mu je na kraju stigao odgovor kako se radilo o završnom radu na temu “Operacije snaga Ujedinjenih Naroda u Republici Hrvatskoj”. Želio se i ispričati ako je objavio netočne informacije.

Ti njegovi navodi ministra su prilično iznervirali. Krstičević tvrdi da mu je MORH u mailu posalo odgovor u kojem su ga demantirali.

“Vi tvrdite u centralnom naslovu da je to diplomski završni rad, a u zadnjem mailu imate odgovor, a i ja imam taj odgovor”, kazao je Krstičević.

“U zadnjem mailu ste dobili informaciju da to nije diplomski rad i da nije vezan uz akademsko zvanje”, ponovio je.

“Pokažite svoju osnovnu i srednju školu, a ja ću svoju. Spreman sam se natjecati. Sram vas bilo zato što lažete i manipulirate. Rekli ste da je vezano uz akademsko zvanje, a vezano je uz istinu u ratu u RH. Možda vi želite nešto drugačje, ali ovdje je gospodine bila veliko-srpska agresija”, kazao je Krstičević.