Krstičević: Prijevoz oružja preko Krka? ‘Koristi se infrastruktura’

Ministar obrane, Damir Krstičević, komentirao je navode Balkan Insighta, koji tvrdi da je Zračna luka Rijeka na Krku postala logistička baza za velike teretne zrakoplove koji su nosili streljivo i neidentificirane vojne zalihe za pentagonske vojne ratove na Bliskom istoku.

“Pa nije to baš tako, ono što je vrlo bitno, mi kao Hrvatska partneriramo, surađujemo s našim prijateljima i saveznicima. Vi znate i da sam prije par mjeseci bio u Pentagonu, da smo razgovarali s ministrom Mattisom, vi znate što je ministar Mattis rekao i o Oluji, da je to vrhunska operacija koju je izvela vojska koja je odlično pripremljena, obučena, koja je imala odlične političke smjernice.

Vi znate da je SAD naš ključni partner, saveznik, da smo jako puno pomogli u cijelom procesu ulaska u NATO, ulaska u EU, i danas vidite, tu je i ministrica obrane Njemačke, bio je prije neki dan ministar obrane Poljske, odnosno Izraela, Švedske i surađujemo, surađujemo s partnerima.

Jasno je u okviru suradnje, partnerstva, prijateljstva, kao i ostale države u okviru partnerstva koristi se hrvatska infrastruktura, ali ta infrastruktura koja se koristi, koristi se pod svim međunarodnim sporazumima, programima i to je nešto što partner, saveznik i prijatelj radi”, rekao je Krstičević upitan za komentar gore navedenih informacija.

Podsjetimo, portal Balkan Insight objavio je priču u kojoj tvrde da u Zračnu luku Rijeka na otoku Krku od travnja slijeću teretni avioni koji navodno prenose streljivo na ratišta Bliskog istoka. Portal Balkan Insight u posljednjih je šest mjeseci, tvrde, nabrojao četrnaest teretnih letova, za koje misle da prevoze oružje. Deset je letova od travnja bilo na relaciji Zračna luka Rijeka – američka baza Al Udeid u Kataru.

Član BIRN-a, Lawrence Marzouk gostovao je u N1 studiju uživo i potvrdio da su otkrili da je aerodrom na Krku postao važno središte prijevoza oružja.

“Doznali smo da je Hrvatska postala važno središte za prijevoz oružja i streljiva za Pentagon na Bliski istok. Donedavno je jedno od glavnih središta bila Njemačka, ali je došlo do problema zbog transporta oružja, posebice u Siriju. To je bilo 2016. i od tada je Pentagon morao naći nove izvore za prijevoz oružja.

Pronašli smo više dokaza koji pokazuju da je Krk postao središte za prijevoz tereta. Došlo je i do curenja dokumenata iz azerbajdžanske tvrtke Silk Way”, rekao je Marzouk.

Upitan za komentar ovih navoda, premijer Andrej Plenković rekao je da nije pročitao članak. Ništa o navedenom ne znaju niti bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, kao niti bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, koje smo također upitali za komentar.