Krstičević prenio Meti potporu Hrvatske europskom putu Albanije

Hrvatska podupire Albaniju na njezinom europskom putu, a dijelimo i odgovornost za stabilnost u jugoistočnoj Europi, izjavio je u četvrtak ministar obrane Damir Krstičević u Albaniji, u misiji održavanja tradicionalnih prijateljskih odnosa dviju članica NATO-a.

Potpredsjednik hrvatske vlade susreo se u Tirani s albanskim predsjednikom Ilirom Metom kojemu je prenio spremnost Hrvatske da svojim iskustvom pomogne Albaniji na njenom europskom putu, napose u području zajedničke sigurnosno-obrambene politike.

“Hrvatska i Albanija njeguju prijateljske odnose, zajedničke interese i odgovornost u stabilnosti okruženja u jugoistočnoj Europi. Hrvatska je spremna podijeliti svoja iskustva i podupire Albaniju na njenom euroatlantskom putu“, rekao je Krstičević, priopćilo je ministarstvo.

Dvije zemlje u okviru Američko-jadranske povelje već uspješno surađuju u misiji Odlučna potpora (Resolute Support) u Afganistanu.

“Hrvatska će prvi puta predsjedati Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020., a naši prioriteti bit će borba protiv hibridnih i kibernetičkih prijetnji, strateško komuniciranje te jačanje kapaciteta i otpornosti partnera, dok nam je u geografskom smislu prioritet područje jugoistočne Europe“, rekao je Krstičević.

Meta je dao punu potporu nastavku bilateralne suradnje između dviju država i zahvalio doprinosu Hrvatske u NATO-ovoj operaciji KFOR na Kosovu.

“Hrvatska je tradicionalni prijatelj i partner Albanije i vjerujem da će dvije države dodatno produbiti međusobnu suradnju“, kazao je albanski predsjednik.

Krstičević je posjetio zapovjedništvo bojne za specijalna djelovanja gdje je održana pokazna vježba, stoji u priopćenju.