Krstičević predstavio vojne prioritete za ovu godinu

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u srijedu je u Splitu, predstavljajući pripadnicima Hrvatske ratne mornarice projekte i prioritete Ministarstva obrane i Hrvatske vojske u 2018. godini, rekao da će mornaričko pješaštvo doprinijeti razvoju novih sposobnosti Hrvatske vojske, te da su Ploče strateška točka i buduće gravitacijsko središte za HRM, priopćeno je iz MORH-a.

Ministar je pohvalio rad pripadnika Hrvatske ratne mornarice i kao jednu od najvažnijih zadaća u ovoj godini naveo ustrojavanje postrojbe mornaričkog desantnog pješaštva i obilježavanje ovogodišnje obljetnice HRM-a u Pločama.

Istaknuo je da čovjek gravitacijsko središte Hrvatske vojske. „Zahvaljujući izmjenama Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama RH povećali smo funkcionalnost i spremnost Hrvatske vojske te podigli standard i materijalna prava, uvjeta života i rada vojnika, dočasnika i časnika, službenika i namještenika. Izmjenama Zakona o službi u OS RH, pripadnicima Hrvatske vojske vratili smo plaćanje rada umjesto postojećeg isključivog plaćanja dužnosti te uveli posebne naknade za stražu, dežurstvo i rad na terenu“, naglasio je ministar Krstičević podsjetivši da je novost ovog Zakona i uvođenje prvog ugovora za vojnike/mornare na određeno vrijeme na dvije godine i drugog ugovora na neodređeno vrijeme u trajanju službe najdulje do 45 godine života čime se zamjenjuju postojeća tri ugovora na određeno vrijeme (na 4, 5 i 6 godina). Također, novost je, rekao je, i dobna granica za prijem vojnika, dočasnika i časnika u vojnu službu koja je ujednačena na 30 godina.

U sklopu prezentacije, Krstičević je pripadnicima HRM-a predstavio sustav domovinske sigurnosti istaknuvši kako su pravovremena prevencija i uvezivanje sposobnosti ključni za uspješno i koordinirano djelovanje u pomoći civilnim institucijama u elementarnim nepogodama.

Ministar je naglasio da je važno očuvati vrednote Domovinskog, istaknuvši da je za Hrvatsku plaćena ogromna žrtva.

Direktor Glavnog stožera OS RH kontraadmiral Robert Hranj je rekao da ove godine predstoje izazovi kao što su novi ustroj Ministarstva obrane i Oružanih snaga Hrvatske, modernizacija mornarice te rad na Strateškom pregledu obrane i Dugoročnom planu razvoja OS RH. „Nužno je provoditi obuku i školovanje, održavati tehniku i jačati postojeće sposobnosti te pronalaziti nova rješenja“, rekao je kontraadmiral Hranj.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli je “nužna modernizacija, bez koje nema iskoraka.“ Misija HRM-a je zaštita interesa i prava Republike Hrvatske na moru, razvoj sposobnosti za sudjelovanje u međunarodnim operacijama i pomoć civilnim institucijama prilikom elementarnih nepogoda, rekao je.

Pripadnici HRM-a sudjelovali su u međunarodnim vojnim operacijama Europske unije ATALANTA i SOPHIA i uspješno proveli najveću vojnu vježbu u 2017. godini “HARPUN 17”, a prevaljene su i 45.823 nautičke milje. Mnoga iskustva iz međunarodnih vojnih operacija implementirana su u rad Hrvatske ratne mornarice, navodi se u priopćenju.

Komodor Raffanelli najavio je i pokretanje studija Vojnog pomorstva na jesen. Nastava će se izvoditi u specijaliziranim učionicama i kabinetima vojarne „Admiral flote Sveto Letica-Barba” Pomorske baze „Lora” u Splitu te na Pomorskom fakultetu u Splitu. Zahvaljujući tom studiju, Hrvatska ratna mornarica dobit će kvalitetne pomorske kadrove te dostojno nastaviti hrvatsku pomorsku tradiciju.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice osvrnuo se i na ustrojavanje nove postrojbe HRM-a: „Početak obuke satnije mornaričko-desantnog pješaštva planiran je u lipnju ove godine, a nova satnija bit će smještena u vojarni u Pločama, gdje se već priprema infrastruktura“, istaknuo je komodor Raffanelli.