Krstičević predstavio sustav domovinske sigurnosti na sveučilištu Rider u SAD-u

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević održao je u ponedjeljak na sveučilištu Rider u SAD-u predavanje o strategiji nacionalne sigurnosti RH, što je prvi puta da je hrvatski pristup sustavu domovinske sigurnosti predstavljen u SAD-u, priopćeno je iz MORH-a.

Službeni posjet SAD-u Krstičević je započeo predstavljanjem Strategije nacionalne sigurnosti i koncepta sustava domovinske sigurnosti američkim studentima, pripadnicima američke vojske i gostima na Rideru u Lawrencevilleu.

Predavanju ministra Krstičevića prisustvovali su među ostalima predsjednik Sveučilišta Rider Gregory Dell’Omo i dekan Boris Vilić – s kojima se Krstičević sastao, te nastavnici i studenti sa sveučilišta Rider.

Dell’Omo i Vilić čestitali su Krstičeviću na primanju u Kuću slavnih prestižne američke Ratne škole “u kojoj su najbolji od najboljih, kao što su Eisenhower i Patton”.

Krstičević je ove godine primljen u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a.

Rider je specifično sveučilište zbog svojeg odnosa prema veteranima. Sveučilište njeguje tradiciju provedbe cjeloživotnog obrazovanja veterana dugu 150 godina, a članovi obitelji pripadnika oružanih snaga SAD-a također imaju mogućnost obrazovanja na ovom sveučilištu.

Većinu prve klase na sveučilištu Rider 1865. činili su veterani američkog građanskog rata kojima je na taj način omogućena prilagodba zahtjevnom tržištu rada. Kao član nacionalnog programa Yellow Ribbon, sveučilište omogućuje američkim vojnim veteranima koji su nakon 11. rujna služili više od tri godine, da studiraju bez plaćanja školarine.

Sveučilište Rider godišnje školuje oko 5000 studenata, na sveučilištu imaju 71 program dodiplomskih i 28 programa poslijediplomskih studija, dodaje se u priopćenju iz MORH-a.