Krstičević posjetio hrvatske vojnike u Litvi

Foto: Arhiva

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov u pratnji litavskog ministra obrane Raimundasa Karoblisa posjetili su u petak u vojarni Rukla u Litvi hrvatske i litavske vojnike koji sudjeluju u ojačanoj prednjoj prisutnosti NATO-a, priopćeno je iz ministarstva obrane.

Ministar i načelnik izrazili su zadovoljstvo viđenim adekvatnim uvjetima kakve imaju hrvatski vojnici.

“Ponosan sam na hrvatske vojnike, naše Tigrove koji nas dostojno predstavljaju ovdje u Litvi. Naši vojnici razmjenjuju vrijedna iskustva, jačaju interoperabilnost i provode zajedničku obuku s vojnicima iz savezničkih NATO zemalja“, rekao je ministar Krstičević.

Zapovjednik prvog Hrvatskog kontingenta satnik Marko Krpan istaknuo je da su hrvatski vojnici odlično opremljeni hrvatskim proizvodima i izrazio je zadovoljstvo uvjetima života i rada hrvatskih vojnika u Litvi.

Ministar i načelnik također su podijelili novu sportsku opremu hrvatskim vojnicima u Litvi.

Zapovjednik borbene grupe pukovnik Thorsten Gensler istaknuo je kako je vrlo zadovoljan suradnjom s hrvatskim vojnicima, kaže se u priopćenju.

Pripadnici hrvatskog kontingenta u Litvi uspješno su proveli pripremna gađanja osobnim naoružanjem, a u planu je početkom slijedeće 2018. godine provedba posadnih gađanja s borbenim oklopnim vozilima Patria.

Ovom prigodom hrvatski vojnici poželili su svojim obiteljima sretnu Novu godinu i uputili im lijepe želje za blagdane. “Sretna Nova godina svima u Hrvatskoj! Za Hrvatsku kao Tigar!”, poručili su Tigrovi iz Litve.

U NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi trenutno je razmještena mehanizirana satnija koja broji 187 pripadnika OSRH, od kojih je i 10 žena, s 15 borbeno oklopnih vozila Patria.

Pripadnici OSRH u borbenoj grupi u Litvi pod vodstvom Savezne Republike Njemačke borave od početka prosinca.

Krstičević i litavski ministar obrane ranije su razgovarali o mogućnostima proširenja suradnje na područjima od  obrambene industrije do kibernetičke sigurnosti i pomorskih operacija.

Litavski ministar zahvalio je na solidarnosti koju je Hrvatska pokazala sudjelovanjem u ojačanoj prednjoj prisutnosti NATO-a u Litvi.

Ministri su razmijenili mišljenja i o sigurnosnom izazovima i sigurnosnoj situaciji u Europi i svijetu i složili se kako je nužna pravovremena razmjena informacija. (Hina)