Krstičević: Ponosan sam na našu pobjedničku Hrvatsku vojsku

Foto: Nacionalno

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka. Današnji je datum izabran u spomen na slavnu pomorsku bitku 18. rujna 887. kada je hrvatska flota kneza Branimira pobijedila nadmoćnu mletačku flotu pred obalama Makarske.

Na Branimirovoj obali u splitskoj luci usidreni su i “postrojeni” ratni brodovi te ih posjetitelji ove svečanosti danas mogu vidjeti.

Hrvatska ratna mornarica, jamac naše suverenosti na moru, treba nove sposobnosti i vrhunski obrazovani kadar. U tom smislu, od sljedeće akademske godine očekujemo prvi naraštaj kadeta vojnog pomorstva u Splitu, istaknula je u svom govoru predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Iskazala je zahvalu svim mornarima dočasnicima i časnicima, pripadnicima HRM koji su dali svoj doprinos za ostvarenje hrvatske samostalne države. Zajedništvo koje su oni pokazali, posebno nam je potrebno i danas kako bi odgovorili na današnje izazove, poručila je i istaknula veliku ulogu HRM-a u spašavanju ljudskih života na Mediteranu.

Ponosan sam na našu pobjedničku Hrvatsku vojsku koja je u ključnim trenutcima spremna reagirati i pomoći stanovništvu u prirodnim katastrofama, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. Dodao je kako je Hrvatska vojska važan segment novog sustav domovinske sigurnosti, što je pokazala tijekom ovogodišnje protupožarne sezone i nedavnih poplava, te da – zahvaljujući novom operativnom rasporedu postrojba Hrvatske vojske – “imamo mogućnost brze reakcije kada je to najpotrebnije”.

Podsjetio je kako je ove godine vojska vraćena u Sinj te da će se do kraja godine vratiti i u Vukovar, a sljedeće godine i u Varaždin i Ploče.
“Upravo će vojarna u Pločama biti ključni izvor novih sposobnosti naše mornarice, istaknuo je Krstičević.

Na današnji dan nastavljamo sa simboličnim iskazivanjem zahvalnosti i počasti našim herojima koji su ostavili neizbrisiv trag u Domovinskom ratu. Od danas, vojarna u Splitu nosi ime njezinog prvog zapovjednika, admirala Svete Letice – Barbe. To je simbolična zahvala i spomen na značaj naših branitelja, suboraca kojima dugujemo slobodu naše domovine, rekao je ministar.

Današnje prijetnje pomorske sigurnosti postavljaju nove izazove. HRM će imati vrlo značajnu ulogu kako bi osigurala sigurnost i stabilnost Jadranskog mora i Mediteranu, poručio je u svom govoru zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrag Stipanović te naglasio da ulaganje u ljudske resurse, sustav obuke i izobrazbe u mornarici se stalno prilagođavaju novim izazovima u svijetu. Budite i dalje na braniku svoje Domovine, poručio je Stipanović te čestitao pripadnicima HRM-a i svima koji su promaknuti i odlikovani.

HRM mora nastaviti razvijati svoje sposobnosti koje su nužne za zaštitu suvereniteta, nadzor i sigurnosti na moru, poručio je između ostaloga u svom govoru general Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Najveća vrijednost koju imamo su ljudi, pa će ulaganje u njihov rad i sposobnost biti najviši prioritet, rekao je general te zahvalio svim pripadnicima HRM-a i njihovim obiteljima na njihovoj upornosti i odanosti.

H.J./HRT