Krstičević: ‘Oluja’ simbol vojničkog uspjeha i junaštva i kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu

Foto: OSRH / N. Krnić

U domu Hrvatske vojske „Zvonimir“ održana je u petak, 3. kolovoza 2018. godine, svečana akademija povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.

Svečanoj akademiji nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstočević, izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OS RH Anamarija Kirinić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, savjetnik predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo i drugi vojni i civilni uzvanici.

„Oluja je simbol vojničkog uspjeha i junaštva te kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu. U Oluji smo pokazali svijetu kako se domovina voli i kako se za nju bori“, izjavio je uoči 23. obljetnice te vojno-redarstvene operacije potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Ministar je ujedno istaknuo da ta veličanstvena pobjeda ne bi bila moguća da nije bilo velike žrtve branitelja: „Domovinski rat temelj je Republike Hrvatske, a branitelji su njezin kamen temeljac. Stoga se s ponosom i zahvalnošću prisjećamo naših ranjenih i poginulih prijatelja i suboraca, bez čije žrtve ne bi bilo moguće ostvariti samostalnost.“

Obraćajući se nagrađenim, pohvaljenim i promaknutim pripadnicima OS RH, ministar Krstičević izrazio je ponos što je jedan od njih. Podsjetio ih je na njihovu dužnost da čuvaju mukom stečenu slobodu i razvijaju pobjedničku Hrvatsku vojsku te im zaključno poručio: „Širite duh pobjednika i snagu zajedništva!“

Izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OS RH Anamarija Kirinić prisjetila se velikih pobjeda u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, ali i pozvala sve vojnike, dočasnike i časnike da nastave njegovati uspomenu na nju. „Ova promaknuća dodijeljena su vam kao priznanja za dosadašnji rad, no shvatite ih kao motivaciju i obavezu da promičete vrijednosti na kojima je stvarana pobjednička Hrvatska vojska“, kazala je Kirinić. „Uzornom službom na najbolji način služite domovini i čuvate spomen na njezine stvaratelje.”

Svečana akademija povodom 23. obljetnice VRO Oluja

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov naglasio je u svom obraćanju ključnu ulogu vojno-redarstvene operacije Oluja u razvoju moderne hrvatske države: „Oluja je najznačajnija bitka u novijoj povijesti Republike Hrvatske. Bila je to prijelomna operacija kojom je prekinuta okupacija trećine teritorija naše domovine, a zahvaljujući njoj mogla je započeti mirna reintegracija Podunavlja.“

General Šundov pozvao je osim toga sve odlikovane i nagrađene časnike i dočasnike da nastave čuvati sjećanje na sve poginule, nestale i ranjene branitelje. „Tražim od svih vas da nastavite kročiti njihovim putem, čineći sve nas, a pogotovo svoje obitelji ponosnima,“ poručio je. „Razvijajmo svi skupa našu Hrvatsku!“

U sklopu svečane akademije pročitane su odluke te uručena promaknuća i poticajne mjere pripadnicima OSRH.

Tako je Odlukom Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar-Kitarović Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu, odlikovan brigadir Ivan Mihalina. Redom bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju i razvitku odlikovan je brigadir Damir Terzić. Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru, odlikovana je brigadirka Senka Vučić i pukovnik Tihomir Tomac. Redom hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su brigadir Igor Tabulov – Truta i stožerni narednik Miran Bušnja.

Medalju Iznimni pothvat za iznimne zasluge i iskazanu visoku požrtvovnost prilikom spašavanja ljudskog života i imovine, zaslužili su skupnik Agim Herjavec, vojnik Goran Katalenić, vojnik Marin Matijak i vojnik Marko Marenjak.

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja promaknuto je ukupno 86 dočasnica i dočasnika te 96 časnica i časnika Oružanih snaga RH.

U čin komodora promaknut je kapetan bojnog broda Milan Blažević, a u čin brigadnog generala promaknuti su brigadiri Željko Šikić i Ante Tolić.