Krstičević: Nisam odgovoran, za nas je “Sveto pismo” da dobijemo zrakoplove koje smo tražili

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Ministar obrane Damir Krstičević u četvrtak je upoznao saborski Odbor za obranu s novonastalom situacijom oko kupnje izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak, nakon čega je novinarima izjavio da se ne smatra odgovornim za probleme s kupnjom aviona, a Hrvatska inzistira da joj se isporuče zrakoplovi koje je tražila.

“Ministar i njegov tim vrlo detaljno su nas obavijestili o svim radnjama koje su poduzete od donošenja odluke do današnjeg dana. Vrlo otvoreno i bez uvijanja se odgovaralo na sva postavljena pitanja i mi smo zadovoljni s dobivenim informacijom koje smo dobili od ministra obrane i načelnika Glavnog stožera. Osobno vjerujem da će se ovaj postupak za odobrenje za prodaju okončati kako je i najavljeno, odlukom američkog Kongresa kako bi se završio taj posao”, rekao je predsjednik Odbora Igor Dragovan (SDP).

Dragovan: Odbor za obranu je radio korektno

Na upit zašto je šutio mjesec dana nakon što ga je Krstičević kao predsjednika saborskog Odbora za obranu na sastanku u Ministarstvu obrane tijekom godišnje prezentacije stanja u vojsci izvijestio o novonastalnoj situaciji, Dragovan je odgovorio kako je tek tada doznao da se stvari odvijaju brže nego što se očekivalo.

Upitan zašto tijekom sastanka članova odbora i predstavnika MORH-a nije postavljao pitanja, Dragovan je kazao da je o situaciji obaviješten tijekom tog sastanka.

“Kao predsjednik Odbora mislim da smo u djelokrugu Odbora radili korektno. Procijenili smo da je bolje razgovarati ikad nego nikad”, izjavio je Dragovan.

Krstičević je ponovio da je proces nabave borbenih zrakoplova vođen vrlo sustavno, temeljito i u funkciji hrvatskih nacionalnih interesa. “Sada imamo izazove, ali vjerujem da će Izrael i SAD riješiti ta otvorena pitanja između njih”, rekao je ministar obrane.

Hrvatska inzistira da dobije zrakoplove koje je tražila 

Upitan kakve ćemo zrakoplove dobiti – u prvobitnom stanju ili s izraelskom opremom, Krstičević je rekao kako Hrvatska od početka inzistira da dobije zrakoplove koje je tražila.

“Država Izrael se obvezala da ćemo dobiti te zrakoplove, 15 dana prije otvaranja ponuda SAD je dao odobrenje Izraelu da može nuditi te zrakoplove i sutra ih potencijalno prodati Hrvatskoj. Što se tiče Hrvatske, kod nas je ‘Sveto pismo’ da Hrvatska dobije zrakoplove koje je tražila. Mi smo definirali kakav nam tip treba, na osnovu toga Izrael je dao ponudu”, rekao je Krstičević.

Na pitanje je li ga izraelska strana u bilo kojem trenu upozorila na američke uvjete, da se zrakoplovi ne smiju prodavati s dodatnom opremom, Krstičević nije izravno odgovorio.

“U zahtjevu za ponudu koju je Hrvatska dala, da bi Izrael mogao dati ponudu, jer je to američki proizvod, SAD je tada dao dopuštenje. U tom dopuštenju piše konfiguracija aviona, sve piše”, kazao je.

Na upit što se u međuvremenu promijenilo, Krstičević je odvratio kako “to treba pitati Izrael i SAD”, te kako “traju razgovori između te dvije države”.

Krstičević: Ne vidim zbog čega sam odgovoran

Upitan uživa li potporu premijera i vidi li negdje svoju odgovornost, Krstičević je odgovorio: “Ne vidim zbog čega sam odgovoran. Što jačam Hrvatsku vojsku? Što je moderniziram? Što smo vratili vojsku u Varaždin? Razgovaram s premijerom stalno”.

Na upit koliko će dugo Hrvatska čekati da se Izrael i SAD dogovore odgovorio je – “koliko god treba – zato što radimo s partnerima”.

Krstičević je još jednom naglasio da Hrvatska inzistira na poštivanju ponude, te da osigurani novci za kupnju zrakoplova ne propadaju, ali država neće snositi financijsku štetu.