Krstičević: Nemamo namjeru uvoditi vojni rok

Prisegu na vjernost domovini u Središtu za temeljnu obuku u Požegi dao je 19. naraštaj ročnika – na dragovoljnom vojnom osposobljavanju na svečanosti u vojarni 123. brigade Hrvatske ojske (HV).

Prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i general pukovnik Mirko Šundov, načelnik glavnoga stožera oružanih snaga Republike Hrvatske te izaslanik hrvatske predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar-Kitarović.

Drugi je to ovogodišnji naraštaj ročnika u sklopu kojega je prisegu dalo 397 ročnika, a među njima su i 94 žene, što je tek 25 posto od ukupnoga broja ročnika.

Obuka ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavnju traje u pravilu 40 dana i provodi se u Požegi i na Vojnom poligonu Gašinci.

Svi će oni imati mogučnost stečeno znanje i vještine nakon temeljne i specijalističke obuke usavršiti i kao profesionalni vojnici.

Od vas očekujem da ponosno nastavite tim časnim i pobjedničkim hrvatskim stopama i da ponosno nosite odoru hrvatskog vojnika, poručio je ministar obrane Damir Krstičević.

Krstičević: Više ne postoji namjera uvođenja vojnog roka

Novinari su ministra pitali i o rokovima kada bi se trebalo uvesti najavljeno uvođenja najavljivanog obaveznog služenja vojnog roka u Hrvatskoj, a Krstičević je istaknuo kako je fokus sada na tome da se, kroz ove pozitivne trendove, pomlade hrvatske oružane snage.

Mladi donose novo iskustvo, novu energiju, novu sposobnost. To nam je danas potrebno u Hrvatskoj, rekao je. Što se pak tiče temeljnoga vojnog osposobljavanja, ministar je izjavio više ne postoji namjera uvođenja vojnog roka i vjerujemo da ćemo ove godine donijeti odluku u kojem pravcu ići.

Krstičević je potvrdio da je već počelo razmještanje postrojbi Hrvatske vojske na nove lokacije. Već u subotu povratak Hrvatske vojske u Vukovar počinje povratom promocije polaznika svih vojnih škola u ovaj grad, a do kraja godine u Vukovar bi trebala stići i jedna postrojba HV-a, rekao je.

Ministar je najavio da će se postrojba Hrvatske vojske vratiti u Sinj 21. srpnja, a prema planu u razdoblju od 2018. do 2019. godine u Varaždin bi se trebale vratiti postrojbe Puma, a i u Ploče jedna postrojba.