Krstičević: ‘Naši piloti imat će priliku letjeti s najboljima u svijetu’

Izvor: Dražen Prša/Nacionalno

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, nakon što je Vijeće za obranu odlučilo da kupujemo izraelske borbene avione F-16 Barak, rekao je da je “Izrael partner koji će investirati u hrvatsko gospodarstvo i otvoriti radna mjesta”.

“Željeli smo imati državu, u ovom slučaju struka smatra da država Izrael nam daje mogućnost i investicija i da nam bude mentor, koji će nas voditi. Izrael nam daje operativno iskustvo. Naši mladi piloti bit će u prilici letjeti s najboljima i najiskusnijima u svijetu”, rekao je Krstičević u intervju RTL-u te objasnio da će Hrvatska 2020. godine imati dva aviona, 2021. šest, a 2022. još četiri.

“Smatramo da smo uzeli odličan zrakoplov. Uzimamo sate lete, da godišnje taj zrakoplov treba letjeti 100 sati, 25-30 godina, dakle ukupno 3.000 sati. Rumunjska je uzela F-16, stariju varijantu. Pitao sam jučer njihovog ministra, kaže da su zadovoljni i žele uzeti 36 komada još”, rekao je Krstičević te dodao kako su pri odabiru izraelskih zrakoplova morali imati na umu i ekonomsku situaciju u Hrvatskoj.

Na pitanje hoće li Hrvatska biti najbolje opremljena vojska u regiji kada dobijemo izraelske F-16, Krstičević je kazao da nam se nije namjera naoružavati radi “bilo koga”. “Ovaj avion je u funkciji odvraćanja, mira i sigurnosti. On nam otvara mogućnost da Hrvatska sutra daje Air Policing i za druge države u susjedstvu. Možda sutra za Crnu Goru ili Albaniju”, zaključio je Krstičević.