Krstičević na “Gakovu”: Na pričuvne snage računa i vojska i narod

Vojna vježba "Velebit 18 - združena snaga" kod Đakova

Na vojnom vježbalištu “Gakovo” gdje je održana demonstracija vježbovnih aktivnosti u sklopu dosad najveće vojne vježbe Hrvatske vojske “Velebit 18 – združena snaga”, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u subotu je čestitao svim sudionicima na postignutim rezultatima i sposobnostima pokazanima u toj vježbi te izrazio zadovoljstvo zbog sudjelovanja i golemog odaziva pričuvnih snaga na koje, kako je rekao, računaju i vojska i narod.

“Pričuva je dala velik doprinos u Domovinskom ratu, a danas nam je vaša pomoć itekako potrebna, pogotovo kada je riječ o pomoći narodu u nevolji. Znanja i vještine koje ćete ovdje osvježiti i naučiti od velikog su nam značaja budući da je ovo prilika za stvaranje sinergije s profesionalnim sastavom”, rekao je Krstičević.

Naglasio je da se koncept pričuve sustavno gradi od početka mandata ove Vlade koja, kako je napomenuo, brine i o opremljenosti pričuve i o financijskim sredstvima za njih i za njihove poslodavce zbog njihove pričuvne dužnosti.

Krstičević im je također poručio: “Vi ste dio obitelji Hrvatske vojske, Hrvatska vojska i naš narod računa upravo na vas, pripadnike pričuvnih postrojbi”.

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov ocijenio je da su sudionici pokazali visoku razinu u pripremi, organizaciji i provedbi iznimno zahtjevne vojne vježbe te dodao da je danas do izražaja došla koordinacija, koja je, kaže, vježbu i učinila uspješnom.

Najavio je nove stožerne analize vezane uz pričuvu koja može, uz obranu domovine, pomoći i civilnim institucijama te u budućnosti sudjelovati i u međunarodnim misijama.

Ističući kako se rado odazvao pozivu za sudjelovanjem u obuci i vježbi “Velebit 18”, pričuvni bojnik Dražen Katić izrazio je zadovoljstvo razinom obuke, kao i pristupom njihovih instruktora iz aktivnog sastava.

U vježbi na “Gakovu” sudjeluju djelatnici i pričuvnici iz 1. pješačke pukovnije, djelatnici Satnije specijalne vojne policije i Središnjice za obavještajno djelovanje, ukupno 197 aktivnih i pričuvnih pripadnika Hrvatske vojske.