Krstičević: Moramo biti budni do kraja protupožarne sezone

faH

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u utorak je izjavio kako sve nadležne službe moraju biti budne do kraja ovogodišnje protupožarne sezone u sljedeća dva mjeseca, a vatrogascima je na raspolaganju i tisuću vojnika spremnih brzo reagirati u pomoći pri gašenja požara.

 “Pozivam vas da i dalje pratite stanje u prostoru, da uz predviđanje i pravovremenu reakciju uspješno privedemo  kraju ovu protupožarnu sezonu. Apsolutne sigurnosti nema, ali zajedničkim radom svi skupa  možemo smanjiti ranjivost našeg društva na sve ugroze, a posebno one koje su vezane uz požare”, poručio je Krstičević prilikom obilaska Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama.

 Sve službe pozvao je na budnost do kraja protupožarne sezone, kako se ne bi ponovili veliki požari kakvi su lani krajem rujna izbili na Pelješcu, odnosno kako bi se nogometnim žargonom reklo, ne bi primili gol u 90. minuti.

 Krističević je naglasio kako je Hrvatska vojska tu da pomogne vatrogascima, da je u slučaju potrebe 200 vojnika spremno reagirati u roku od sat vremena, a njih tisuću u roku od tri sata. 

 Istaknuo je stratešku važnost zapovjedništva u Divuljama u koje u realnom vremenu pristižu sve informacije na temelju kojih se donose odluke o angažmanu i brzoj reakciji na požare. Važnim je označio i pojačani angažman besposadnih letjelica u proteklih mjesec dana, jer je njihova upotreba značajno doprinijela prevenciji požara.

 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je kako je ova sezona na drugom mjestu po broju požara u zadnjih deset godina, ali nema takvu žestinu kao 2017. godina kada je bilo najviše požara u zadnjih deset godina “Ove godine od sada je opožarena površina veličine otoka Hvara – oko 32.000 hektara, a od toga je na  priobalju izgorjelo oko 18.000 hektara”, kazao je Tucaković.

 Napomenuo je da je najveći ovogodišnji požar bio krajem srpnja u južnoj Dubravi kod Šibenika, gdje je izgorjelo oko 900 hektara. Kao najugroženije ovogodišnjim požarima označio je Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju, a slijede Zadarska i Dubrovačko-neretvanska.

 Zapovjednik Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH brigadni general Krešo Tuškan naveo je kako je u posljednjih mjesec dana povećan broj sati naleta protupožarnih zrakoplova.

 “U zadnjih mjesec dana imali smo 177 sati naleta protupožarnih zrakoplova. Isti toliki boj sati naleta imali smo u prvih sedam i pol mjeseci ove godine, što govori o intenzitetu događanja u prošlih mjesec dana – požari su na vrijeme otkriveni i na vrijeme se na njih reagiralo. pa su ugašeni u začetku, odnosno u periodu kada nisu uzeli katastrofalne razmjere”, kazao je Tuškan.