Krstičević: Imao sam dobre odnose s predsjednicom i imat ću ih i dalje

Foto: Nacionalno

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević posjetio je u Varaždinu vojarnu “Ivan Drašković” u sklopu strategije povratka Hrvatske vojske u naseljena mjesta. O tome je razgovarao i sa županom Radimirom Čačićem.

Krstičević je rekao da ne napušta koncept putujuće vojske te pozvao na dostojanstvenu proslavu “Oluje” u kojoj su varaždinske Pume imale jednu od ključnih uloga.

Na pitanje novinara čime ga je premijer Andrej Plenković uvjerio da ostane ministar obrane, Krstičević je odgovorio: Za mene je čast služiti svojoj Hrvatskoj, biti ministar obrane i, ono što je najbitnije, učiniti da Hrvatska vojska ojača i da budemo uvijek spremni pomoći svom narodu.

Odgovarajući na pitanje je li izvor “sukoba s predsjednicom RH” nabava borbenih zrakoplova, Krstičević je rekao: Ja sam vojni ministar koji izvršava svoje zadaće. Ja i predsjednica RH imali smo odlične odnose i sigurno je da ćemo imati odlične odnose i ubuduće.

U odluci za neki od borbenih zrakoplova Hrvatska “ne naginje” ni prema kome. Tu odluku trebamo donijeti. Dugo vremena se odgađala ta odluka. Hrvatska država nije ista s obzirom na to imamo li tu sposobnost ili je nemamo. Ova vlada napravila je jedan iskorak. Odradili smo taktičko-tehničku studiju. Znamo kakav tip i koliko nam zrakoplova treba. Ovih 10 mjeseci smo iskoristili i istražili smo sve moguće opcije kako riješiti taj problem. Otišli smo i u Rumunjsku, Mađarsku, Češku, Izrael, Bugarsku kako bismo prikupili iskustva svih tih država sa zadaćom da ovaj proces bude transparentan. Uputili smo zahtjev za ponudu 20. 7. u pet država – SAD, Izrael, Švedska, Grčka i Koreja, rekao je među ostalim Krstičević.