Krstičević i Medved na obilježavanju 29. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade

Ministar obrane Damir Krstičević i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u utorak su položili vijenac i zapalili svijeće u spomen kapelici “Sveti križ” Dračevac u povodu 29. obljetnice 4. Gardijske brigade “Pauci” čijih je 199 pripadnika poginulo u Domovinskom ratu.

Zbog epidemije koronavirusa ovaj je put obljetnica 4. Gardijske brigade obilježena skromnije – bez služenja mise i svečane akademije, što je tradicionalno na taj dan bilo organizirano ranijih godina.

Ministar Krstičević podsjetio je da je tijekom Domovinskog rata kroz 4. Gardijsku brigadu, čiji je on bio ratni zapovjednik, prošlo oko 7.000 pripadnika, a 199 je poginulo te je naglasio važnost “crvenih beretki”, kako su ih prozvali u ratu.

Krstičević: Crvene beretke simbol su časti i pobjede

“Crvena beretka je bila simbol vojničkog junaštva, časti i pobjeda i gdje god je crvena beretka bila – donesena je sloboda hrvatskoj državi”, istaknuo je Krstičević u izjavi novinarima.

Naglasio je kako je 4. Gardijske brigade bila simbol Splita, Dalmacije i cijele Hrvatske,  a danas njen put nastavlja 3. mehanizirana bojna – Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske vojske.

Ministar Medved je istaknuo kako je 4. Gardijska brigada dala nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu te je podsjetio kako je više od 1.600 njenih  pripadnika ranjeno.

Naglasio je kako je ponosan na 4. Gardijsku brigadu u Domovinskom ratu, ali i danas je ponosan na Udrugu 4. Gardijske brigade koja pomaže u okolnostima epidemije koronavirusa.

Medved: Veterani daju doprinos u miru, kao što su dali i u ratu 

“Želim zahvaliti veteranima 4.  Gardijske brigade  na svemu što su učinili svom gradu Splitu, ali i svim gradovima gdje imaju svoje podružnice, u proteklih nekoliko mjeseci, posebice u Splitu – kroz fizički rad ili kroz inicijative za prikupljanje sredstava za nabavku medicinske opreme. To je pokazatelj da veterani 4. Gardijske brigade žele dati doprinos s jednakom ljubavlju kao i u Domovinskom ratu,” kazao je Medved.

Dodao je kako vjeruje da će epidemija koronavirusa uskoro završiti nakon čega će se nastaviti preventivni pregledi hrvatskih branitelja radi očuvanja njihova zdravlja.

Pozvao hrvatske branitelje da poštuju preporuke  Nacionalnog stožera Civilne zaštite u vezi koronavirusa.

Krstičević i Medved su najavili kako će se u sljedeći petak “sukladno okolnostima” obilježiti 25. godišnjica Vojno-redarstvene operacije “Bljesak”.

“Naša je odgovornost to obilježiti sukladno okolnostima, prilagođavamo se da bi to obilježavanje bilo dostojanstveno i profesionalno i u svemu tome moramo voditi računa o zdravlju hrvatskih branitelja i sigurnosti naših ljudi,” istaknuo je Krstičević.

Medved je rekao kako će na obilježavanju 25. godišnjice “Bljeska” izaslanstva odati počast poginulima.

Mimohod za 5. kolovoza – ovisno o situaciji s koroanvirusom

Najavio je da će se glavni program provoditi putem Hrvatske televizije, kroz posebne emisije u kojima će gostovati ratni zapovjednici HV-a  i hrvatske policije.

“Vjerujem da će već za 30. svibnja, kada nakon dugo godina ponovno slavimo Dan državnosti,  mjere biti takove da ćemo moći organizirati  na odgovarajući način”, kazao je Medved.

Također je rekao kako će sukladno okolnostima sutra biti obilježena i godišnjica 3. Gardijske brigade u Osijeku, te skorašnje obilježavanje godišnjice smrti ministra obrane Gojka Šuška.

Na pitanje hoće li na obilježavanju “Oluje” 5. kolovoza biti mimohod, ministar Krstičević je odgovorio kako to ovisi o situaciji.

“Vidjet ćemo kakva će situacija biti  5. kolovoza  u odnosu na mimohod i na koji način i kako organizacijski to sve skupa napraviti. Vodit ćemo računa da to bude dostojanstveno, ali prilagođavat ćemo se datim okolnostima vodeći računa  o sigurnosti i zdravlju pripadnika Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja,” rekao je Krstičević.