Kronični nedostatak liječnika u cijeloj Hrvatskoj: “Idemo u jednu katastrofu!”

Nataša Ban Toskić, predsjednica KOHOM-a, u Novom danu govorila je o kroničnom nedostatku liječnika u cijeloj Hrvatskoj.

Govoreći o administrativnom rasterećenju, kaže da se, unatoč najavama, ništa nije promijenilo.

“Ništa se nije dogodilo, mogu reći da je postalo još gore jer se iz dana u dan javljaju novi administrativni zahtjevi prema obiteljskoj medicini. Primjerice, zavod za vještačenje odlučio je na obiteljske liječnike delegirati svoj zadatak procjene radne sposobnosti nezaposlenih osoba, HZZO je sve pacijente koji su izgubili osiguranje slati kod svojih obiteljskih liječnika po potvrde…”, navela je Ban Toskić.

Koliko traje pregled?

Osvrnula se i na pitanje vremenskih normativa te je pojasnila što je točno problematično u tome.

“U obiteljskoj medicini postoje ti normativi i oni određuju koliko kojih postupaka u tijeku dana je potrebno i optimalno napraviti. Prema njima se može organizirati i dan i mjesec i godina u radu, mogu se pratiti i ishodi i kvaliteta rada.

Ban Toskić navodi da su sve hrvatske županije pogođene nedostatkom liječnika. “Najgore je u Slavoniji, na našim otocima, a i neke napredne županije kao primorsko- goranska županija imaju velikih problema s kadrovima. Rekla bih da je trenutno najgora situacija na obali radi turista i sezonskih radnika. Naše kolege se doista muče, ne mogu otići na godišnji odmor, bolovanje i rade s velikim naporom.”

Ali, mi s tim normativima nismo bili potpuno zadovoljni jer smo mišljenja da za pojedinog pacijenta imamo premalo vremena. Po aktualnim normativima za prvi pregled je predviđeno 20 minuta, za kontrolni 10 minuta, a za konzultacije tri i pol minute”, istaknula je Ban Toskić.

Ističe da to sve “funkcionira u nenormalnom tempu gdje riskiramo i propust i kaznu HHZO-a”.

“Situacija je ozbiljna, ministar isitiče da su predviđene brojne reformske promjene, ali ništa od toga se ne događa na terenu”, dodala je šefica KOHOM-a.

Dodaje da je najveći problem nastao u planiranom obuhvatu. “Mi smo izračunali da bi prema tom prijedlogu morali raditi 17 sati dan.”

Navodi da to pokazuje da ih je duplo manje nego što bi ih trebalo biti.