Krk domaćin najboljim hrvatskim roniocima

Otok Krk ponovno je domaćin šestog po redu Državnog prvenstva Hrvatske u ronjenju na dah. Od ponedjeljka do petka, neki od najboljih hrvatskih ronioca boriti će se za titulu najdubljeg na Kvarneru, u natjecanju koje postaje sve izazovnije. Ove godine, prvenstvo je prebačeno ranije zbog svjetskog prvenstva, što znači da je more hladnije nego inače.

“Nakon Filipina gdje je temperatura mora bila 30 stupnjeva, skočio sam u Kvarner na 17-18 stupnjeva. Razlika je ogromna, ali izazov je veći i uživam u tome, možda čak i više. Ronjenje je stvar vještine i snalažljivosti, a Kvarner je uvijek bio poseban trofej”, rekao je Petar Klovar, najdublji čovjek na svijetu, koji je prije dva tjedna na Filipinima postavio još jedan svjetski rekord.

Otok Krk poznat je po roniocima koji jednom godišnje u gradu Krku odmjeravaju snage roneći na najdubljoj točci Kvarnera u kanalu Krušija. Organizator i predsjednik kluba “Ocean” Vitomir Maricic, i sam višestruki prvak svijeta, vidi više izazova u organizaciji događaja nego kao natjecatelj.

“Organizacija ovakvog događaja je vrlo kompleksna. Puno radije bih ronio nego hvatao sve detalje koji moraju štimati u pozadini ovakvog eventa, od sigurnosti, prijevoza, postava, volontera. Sve je puno kompliciranije jer je pod vodom. Ovo ne bi bilo moguće bez naših tradicionalnih partnera u Gradu Krku, TZ Krk, ACK Krk. Ove godine smo se premjestili u obližnji kamp Glavotok koji nam je postao baza”, rekao je Vitomir Maričić, višestruki svjetski prvak i organizator Državnog prvenstva Hrvatske u ronjenju na dah.

Unatoč nepredvidljivim uvjetima i vremenskim prilikama ovih dana, Državno prvenstvo Hrvatske u ronjenju na dah na Krku odvijalo se prema planu. Zamolili smo Valentina Rajkovića, dopredsjednika i izbornika HRS-a, za komentar. “Iskreno, u ovom trenutku ne znam na koga bih trebao biti više ponosan: na sve ove ljude koji su ovo organizirali i radili na tome unatrag par godina da većina ovih ronioca postanu ovo što danas jesu ili na same ronioce koji su sa svojim rekordima i rezultatima svrstali Hrvatsku u sami svijetski vrh kada je u pitanju ronjenje na dah”, izjavio je Rajković.

Zadnji dan natjecanja planiran je za ovaj petak, nakon čega će se dodjeliti priznanja i medalje. Nakon toga će se organizirati tradicionalno druženje sa roniocima. Uzbuđenje raste dok se natjecatelji pripremaju za finalne izazove, a svi se nadaju da će ovogodišnje prvenstvo biti još jedan uspjeh za hrvatske ronioce na dah.

N