Krizni stožer u SMŽ ne radi preko vikenda za razliku od većine drugih županijskih stožera

Oporbeni klubovi Županijske skupštine uputili su priopćenje vezano za dostavu zahtjeva o ukidanju ograničavanja kretanja unutar županije – ”u  svezi neshvatljive pasivnosti i nebrige županijskog Kriznog stožera koji nije uputio zahtjev Nacionalnom stožeru za ukidanje ograničenja unutar županije”:

Deset županija je odmah na subotnju preporuku Nacionalnog kriznog stožera uputilo zahtjeve za ukidanje ograničavanja i provjere kretanja unutar okvira županije. Neke čak i za spajanje teritorija slobodnog kretanja u dvije županije (grad Zagreb i Zagrebačka županija).

Na žalost među tih deset županija koje žure olakšati život svojim stanovnicima ne nalazi se i Sisačko moslavačka županija, kako možemo pročitati.

Nije da to nismo mogli očekivati. Županijski stožer ne objavljuje redovno podatke. Vidimo da dnevnih podataka o stanju u županiji uglavnom nema na vrijeme. Pretpostavljamo da ni komunikacija s Nacionalnim stožerom nije puno bolja.

Od samog početka je jasno da je župan Žinić neozbiljno shvatio situaciju pa je i sam kršio mjere a dožupan Rosavac koji vodi krizni stožer županije je do sada pokazao da nije dorastao situaciji, kada je pri podjeli zaštitinih sredstava dozvolio da se zaobiđu privatni zdravstveni djelatnici i neke zdravstvene struke koji ravnopravno podnose teret krize. I nije se očitovao na javne primjedbe. Stoga realno nije bilo ni očekivati da oni nešto učine za stanovnike županije tijekom vikenda.

Oni nemaju problema s kretanjem, ne trebaju tražiti propusnice pa ne razumiju da ljudi imaju vikendice na dvadesetak kilometara ali u drugoj općini, da su se nekima pokvarili električni uređaji i trebaju do Siska jer tamo postoji neki izbor, da neki imaju vrtove, zemlju i imanja u drugim općinama iako samo 15-20 kilometara udaljeni.

Naš županijski stožer je neaktivan, neinventivan, ne prepoznaje probleme niti daje prijedloge već samo pasivno čeka odluke Nacionalnog stožera a onda i na njihove preporuke ne reagira. Izgleda da Krizni stožer u SMŽ ne radi preko vikenda za razliku od većine drugih županijskih stožera. Za njih je vikend stoga je preveliki napor razmišljati o svojim građanima. Umjesto da su već uputili zahtjev za slobodno kretanje unutar županije, ali i počeli razmišljati o budućem prijedlogu da se otvori koridor prema Zagrebu, jer za gospodarstvo, poljoprivredu pa i obične građane, mogućnost izbora i kupovine poljoprivrednih proizvoda, građevinskog materijala, reprometerijala i drugih neophodnih proizvoda je od velikog značaja, župan i naš stožer odmaraju.

Za razliku od županijskog stožera, gradonačelnici/gradonačelnice većine naših gradova i općina, inače vrlo različitih političkih opcija, preuzimaju inicijativu, poduzimaju mjere za saniranje stanja u poljoprivredi, gospodarstvu, pružaju maksimalnu potporu građanima u ovoj krizi, neki čak nude i potporu županijskom kriznom stožeru i ponašaju se u krizi kako se od odgovornih čelnika i očekuje, pa je barem u tom segmentu situacija za sada dobra.

Nadamo se da će se odgovorni u županijskom stožeru dobro odmoriti i da će tijekom ovog tjedna konačno početi malo razmišljati o građanima naše županije i uputiti zahtjev Nacionalnom stožeru kao i većina ostalih županijskih stožera.

Priopćeno je iz klubova vijećnika MOST-a, NL, HSS – HSP.