Križanec: Naši stručnjaci utvrdili grešku na svih 10 helikoptera

Izjava za medije u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu na Plesu

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec izjavio je u četvrtak da su uočene greške otklonjene na četiri transportna helikoptera Mi-171Sh te kako će peti helikopter na otoku Krku popraviti u petak, a grešku su uočili naši stručnjaci na svih deset helikoptera koji su bili na remontu u Rusiji.

“Na četiri helikoptera je otklonjena greška i oni su u upotrebi. Peti će biti sutra popravljen. Još pet helikoptera je na redovitom remontu. Ostali dio flote transportnih helikoptera je spreman za sve misije i obuke. Dosad smo odradili 1100 sati naleta, da smo imali bilo kakve indikacije da postoji opasnost, helikoptere bi prizemljili i ranije. Takvi pregledi obavljaju se na svakih 300 sati leta, a mi smo sad tek na 200 sati. Da nam nisu javili, mi bismo sami uočili te greške”, poručio je Križanec na izvanrednoj konferenciji za medije u Ministarstvu obrane.

Dodao je kako je ruski izvođač, kompanija Russian Helicopters, priznao svoju grešku još sinoć te da će svi radovi i sav materijal biti naplaćen njima. Križanec je jučer naredio prizemljenje 10 helikoptera, a na konferenciji je umirio kako tema nije dramatična.

“Ruski inženjer je to zamijetio, upozorio nas, mi smo alarmirali naše stručnjake koji su pregledali helikoptere i vidjeli da svi imaju tu grešku. Nismo ništa htjeli riskirati. Ostatak flote transportnih helikoptera s kojima raspolažemo omogućava nam provedbu svih zadaća”, istaknuo je Križanec.

Kako je objavio Dnevnik.hr prizmeljeno je 10 helikoptera Mi-171Sh zbog učestalih kvarova, no Križanec je objasnio kako helikopteri zapravo nisu prizemljeni već su na redovnoj provjeri tehničke ispravnosti te su van eskadrile, to jest van upotrebe.

“Jučer smo dobili informaciju o tehničkoj greški koja se potkrala za vrijeme remonta. Povezali smo se s ruskim izvođačem koji je bio odgovoran za remont, došli smo do određenih zaključaka i poduzeli mjere”, poručio je Križanec.

Dodao je kako se radi o krivom postavljanju jednog dijela uljnog sustava motora za koji tijekom korištenja helikoptera nisu imali nikakve indikacije.

“Parametri rada i nadzora su bili u zelenom, nismo imali čudna očitanja tlakova i visoke temperature. U nijednom trenutku nije dovedeno u pitanje sigurnost posade, helikoptera, putnika, bolesnika i ostalih”, naglasio je Križanec.

Istaknuo je kako su reagirali na vrijeme te da je istog trenutka izvijestio načelnika Glavnog stožera Mirka Šundova i ministra obrane Damira Krstičevića, a prema njegovim informacijama izviješće je dobila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

O reklamacijama na remont kaže da ih je bilo manje od 200 te da su dvije trećine uklonjene, a jedna trećina u procesu realizacije.

“One se odnose na količinu, kvalitetu, nomenklaturu i ispravnost. Neke reklamacije su se odnosile na banalne stvari. Vjerojatno će biti još reklamacija. Nedostaci se moraju otkloniti u garantnom roku”, rekao je Križanec.

Dodao je kako žele sve reklamacije riješiti u jamstvenom roku, kako troškove ne bi snosilo Ministarstvo obrane.