Kriminalci iz RS-a pod vodstvom “najačeg Srbina” stvaraju paravojnu formaciju ?!

Izvor: Net.hr

Pripadnici organizacije ‘Srbska čast’ obučeni u maskirne odore i crne majice fotografirali se u prosincu prošle godine u dvorani Narodne skupštine Republike Srpske, a njihovi predstavnici susreli su se i s predsjednikom tog entiteta Miloradom Dodikom.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je u subotu navode kako se u tome entitetu uz potporu Moskve uspostavlja paravojna formacija koju čine pripadnici udruge ‘Srbska čast’ koja bi bila u funkciji aktualnih vlasti iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

“Republika Srpska ima svoje Ustavom i zakonima predviđene institucije koje su u službi stabilnosti svih njezinih građana, a konstrukcije koje su se pojavile u pojedinim medijima da predsjednik Republike Milorad Dodik uz potporu Moskve uspostavlja paravojne jedinice su izuzetno opasne i nisu u funkciji informiranja građana”, priopćeno je iz Dodikova ureda.

Pritom se navodi kako se autor ovoga pamfleta “nije pozvao ni na jednu provjerljivu činjenicu koja bi ukazivala na točnost njegovih navoda o formiranju takvih jedinica u Republici Srpskoj”, piše Net.hr

Najprije je portal Žurnal blizak obavještajnim krugovima objavio kako predsjednik RS-a uz potporu Moskve uspostavlja paravojnu postrojbu koju čine pripadnici organizacije ‘Srbska čast’, nakon čega je te informacije potvdio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je član Srpske demokratske stranke (SDS).

“Raspolažemo tim informacijama već duže vrijeme. Prikupili smo dosta informacija vezano za to”, rekao je Mektić i dodao kako ne može iznositi u javnost operativne detalje.

Pripadnici organizacije ‘Srbska čast’ obučeni u maskirne odore i crne majice fotografirali se u prosincu prošle godine u dvorani Narodne skupštine Republike Srpske, a njihovi predstavnici susreli su se i s predsjednikom tog entiteta Miloradom Dodikom.

“‘Srbska čast’ i podmladak Veterana RS Powers održali su u Narodnoj Skupštini RS sastanak na kojem se govorilo o formiranju jedinice sastavljene od ta dva udruženja, koji će sudjelovati u svečanom postrojavanju i defileu povodom 9. siječnja, neustavnog Dana Republike Srpske”, piše u dokumentima sigurnosnih agencija. U dokumentima se još navodi da je na sastanku razgovarano i o eventualnim intervencijama ukoliko opozicija bude poduzimala opstrukcije rada vlasti.

Prostor za djelovanje ‘Srbskoj časti’ u zgradi Skupštine osigurao je potpredsjednik tog doma Nenad Stevandić. No, on tvrdi da nije primijetio boravak niškog specijalca s ruskim odlikovanjima Bojana Stojkovića u prostorijama Narodne skupštine RS.

Inače, u prvom redu sjedili su Igor Bilbija iz Prijedora i Bojan Stojković iz Niša koji su vođe “Srbske časti”, otkriva Klix.ba. Bilbija je ime poznato iz rubrike crna kronika s obzirom na to da je nekoliko puta završio iza rešetaka zbog prostitucije, lihvarstva i organiziranog kriminala. Bojan Stojković iz Niša slovi za “najjačeg Srbina”. Nositelj je ordena koji mu je uručio ruski general Valerij Vječesljavević Kaljakin, a zajedno sa svojim kolegama iz “Srbske časti” prošao je obuku u kampu 63. padobranske brigade u Nišu.

“Predsjednik ‘Srbske časti’ iz Republike Srpske Igor Bilbija obavlja regrutaciju osoba iz kriminalnog miljea koje će činiti okosnicu buduće paravojne formacije, dok je omladinska organizacija Power baza za regrutiranje”, navedeno je u dokumentima sigurnosnih agencija BiH, prenosi Net.hr