Krijumčarili strance: Uhićeno 13 osoba, među njima i jedna žena

Osumnjičeni za krijumčarenje izbjeglica dovedeni na Županijski sud u Rijeci

Uskok je temeljem policijske kaznene prijave podigao optužnicu protiv 11 hrvatskih i dva kosovska državljana koje sumnjiči da su se udružili radi krijumčarenja stranaca, na čemu su navodno zaradili najmanje 700 tisuća kuna.

Istražitelji sumnjaju da su se članovi skupine udružili još u prosincu 2018. na području Primorsko-goranske, Istarske i Brodsko-posavske županije.

“U cilju realizacije dogovorenog, prvookrivljeni je sa zasad nepoznatim osobama organizirao nedozvoljeno prebacivanje većeg broja stranaca u Hrvatsku preko državne granice s Bosnom i Hercegovinom i to za iznos od najmanje 1000 eura po osobi”, izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Dodaju da je “u svrhu daljnjeg nedozvoljenog transfera” do slovenske granice dio okrivljenika preuzimao strance u vlastite ili iznajmljene automobile, dok je drugi dio okrivljenih svojim vozilima “sudjelovao u prijevozu kao prethodnica, radi izviđanja policijskih ophodnji na ruti kretanja”.

Na taj način su, tvrdi tužiteljstvo, omogućili nedozvoljeno kretanje po teritoriju Hrvatske za najmanje 96 stranih državljana, kao i njihov transfer do državne granice sa Slovenijom i zaradili barem 700 tisuća kuna.

Uskok je izvijestio da je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv deset okrivljenika.