Krapinsko-zagorska županija usvojila proračun za iduću godinu

Hina

Krapinsko-zagorska županija dobila je u srijedu na sjednici Skupštine rekordan proračun za iduću godinu koji iznosi 264 milijuna kuna, što je za 33,6 posto više u odnosu na 197,7 milijuna kuna, koliko će u konačnici iznositi proračun za 2018.

Za ovakav proračun glasala su 24 skupštinara vladajućih stranaka predvođenih SDP-om dok su vijećnici HDZ-a bili protiv, a HSS-ovci, njih troje, suzdržani.

HDZ je predložio nekoliko amandmana na proračun koje župan, SDP-ov Željko Kolar, nije prihvatio. Govoreći o samom proračunu, Kolar je rekao da ga nikad nije bilo teže složiti jer Krapinsko-zagorska županija nikada nije imala tako veliki proračun.

“Izvršenje proračuna ove će godine biti 40 milijuna veće nego 2017. godine, a iduće godine izvršenje će biti veće za dodatnih 40 milijuna nego ove godine. Naravno da je to onda teško složiti. To se odnosi na naše izvorne prihode gdje moramo zadovoljiti našu komponentu koja se odnosi na europske projekte”, objasnio je u izjavi medijima župan Kolar.

Dodao je da u ovom trenutku županija ima više od 145 milijuna kuna projekata u realizaciji koje treba isfinancirati, odnosno treba financirati njihovu domaću komponentu. Krapinsko-zagorska županija, rekao je, ima prostora za dodatno zaduženje, bude li ono potrebno za neki novi europski projekt.

Brine ga, međutim, da će kod novih europskih projekata, u novoj financijskoj omotnici 2021.-2027., županije svoju komponentu morati financirati u iznosu od 30 posto i da će to JLS-ovi teško pratiti. Zbog toga je ponovio svoje jučerašnje riječi iz Rijeke, sa zajedničkog sastanka Vlade i župana, kada je ustvrdio da je model financiranja regionalne samouprave mrtav.

“On je potrošen i sukladno novim okolnostima, koje su se dogodile otvaranjem Hrvatske prema europskim fondovima, mi moramo sustav financiranja mijenjati, želimo li da veliki gradovi i županije budu, kao dosada, lokomotiva povlačenja sredstava iz EU fondova”, zaključio je Kolar. (h)