Kraljica Elizabeta dodijelila princu Harryju titulu vojvode od Sussexa

Kraljica Elizabeta dodijelila je svom unuku, princu Harryju, titulu vojvode od Sussexa, priopćila je Buckinghamska palača, što znači da će njegova američka zaručnica postati vojvotkinja nakon što se par danas vjenča. Harry je također dobio titule grofa od Dumbartona i baruna od Kilkeela.

Oči cijelog svijeta uprte su u Veliku Britaniju. U Windsoru je sve spremno za spektakl godine i vjenčanje princa Harryja i američke glumice Meghan Markle.

Jučer je riješena i posljednja dvojba vezana uz vjenčanje – mladenkin otac, zbog bolesti, neće biti na ceremoniji, do oltara će je dopratiti princ Charles. Palača je objavila da je princu Charlesu zadovoljstvo što može na takav način izraziti dobrodošlicu gospođici Markle u kraljevsku obitelj. Njezina majka dopratit će je do kapelice Saint George. Harryjev kum bit će stariji brat William.

Princ Harry, šesti u nasljednom redu za britansko prijestolje, i Meghan Markle, američka humanitarka i glumica, vjenčat će se točno u podne u zamku koji je rezidencija kraljevske obitelji još od 11. stoljeća. Služba u dvorskoj kapeli svetog Jurja, u kojoj je pokopano deset britanskih monarha, uključujući Henrika VIII. i Elizabetina oca Đuru VI., počinje u 13 sati po srednjoeuropskom vremenu. Obred će voditi kanterberijski nadbiskup, prvi svećenik Anglikanske Crkve.

Kako će izgledati Meghanina vjenčanica drži se u tajnosti. New York Post objavio je da će je dizjaniratu Britanka Stella McCartney, ali to nitko nije potvrdio. Prsten bi tradicionalno trebao biti od velškog zlata.

Nakon vjenčanja par će se gradićem provozati u kočiji pred 100 tisuća obožavatelja. Mnogi od njih već su danima ondje i veliki događaj čekaju spavajući na ulicama. Potom će se vratiti u zamak. Ondje će popodne prijem prirediti prvo kraljica, a onom večernjem domaćin će biti princ Charles.

Vjenčanje i sve što ga okružuje bit će manje formalno od onog Williama i njegove supruge Kate, vojvotkinje od Cambridgea, prije sedam godina. Ali se zato očekuje više selebritija među uzvanicima. Oni su već počeli pristizati pa su se tako mogli vidjeti Oprah Winfrey, George Clooney u društvu supruge Amal, David i Victoria Beckham, glumac Idris Elba sa suprugom, trudna Pippa Middleton u društvu supruga Jamesa te brojni drugi.

Vjenčanje će, poput onoga princa Charlesa i lady Diane 1981. ili princa Williama i Kate Midellton 2011., izravno će pratiti milijarde ljudi diljem svijeta, pa tako i u našoj zemlji.

Spektakularno vjenčanje možete izravno pratiti na našem Četvrtom programu. Posebna emisija, koju će voditi Elizabeta Gojan, počinje u 12.15.