“Kralj Roma” na čelu skupine koja je krivotvorila dokumente za mafijaše

Zagreb, 27.11.2019 - Policija je u srijedu u jutarnjim satima počela akciju uhićenja pripadnika dvije kriminalne organizacije koje su, prema neslužbenim informacijama, pribavljali informacije i izrađivali dokumente za mafijaške skupine s područja Srbije i Grne Gore. Na fotografiji pretraga kuće osumnjičenika u zagrebačkom naselju Kozari bok. foto HINA/ Dario GRZELJ/ ik

Na čelu skupine koja je u srijedu uhićena zbog sumnje da je krivotvorila dokumente za mafijaše nalazi se Nusret Seferović, 49-godišnjak koji je godinama na poziciji predsjednika Unije Roma Hrvatske.

U kući u IV. Kozari putu u kojoj je u srijedu uhićen više od dvadeset godina djeluje dječji vrtić za pripadnike romske zajednice, a tu se uz Uniju Roma Hrvatske nalazi i niz drugih romskih udruga, navodi dnevnik.

Većina pripadnika uhićene skupine, među kojima se, prema neslužbenim informacijama, nalazilo i više njih iz redova samog MUP-a, uključujući i glasnogovornicu karlovačke policije Senku Staroveški, bila je uhićena već prije 9 sati ujutro.

Prema za sada dostupnim informacijama, ova dobro organizirana skupina bila je podijeljena u dvije manje grupe.

Prva grupa sastojala se od dvadesetak ljudi, među kojima je, baš kao i u drugoj skupini, bilo i nekoliko policajca, a osnovni zadatak bio im je izrađivati putovnice na temelju podataka iz policijskoga informativnoga sustava.

Policajci među kojima, koliko je za sada poznato, nije bilo visokorangiranih službenika, pronalazili bi identitete hrvatskih građana koji bi bili pogodni da se na njihovo ime izrade lažni dokumenti te ih zatim prosljeđivali ostalim članovima grupe koji bi te dokumente zatim i izrađivali.

Drugi dio skupine, u kojem se nalazilo desetak ljudi, bio je zadužen za izbjegavanje policijskih kontrola na graničnim prijelazima. Konkretno, oni su korisnicima lažnih dokumenata, a bila je riječ uglavnom o članovima zloglasnih srpskih i crnogorskih mafijaških klanova, jamčili da će bez problema s tim lažnim putovnicama moći izlaziti i ulaziti u Hrvatsku.

Kako i kada točno su se u toj skupini uspjeli povezati hrvatski Romi i policajci te srbijanski i crnogorski mafijaši, trebalo bi se otkriti u daljnjem tijeku ovog opsežnog kriminalicu stičkog istraživanja, donosi Večernji list.