EPA/ANTONIO LACERDA

Krajnje desni nacionalist Jair Bolsonaro, koji je obećao obračunati se s korupcijom u politici, nasilnim kriminalom i oživjeti posrnulo gospodarstvo deregulacijom i fiskalnom disciplinom, prisegnuo je u utorak za novog brazilskog predsjednika.

Bolsonaro (63), bivši vojni kapetan i dugogodišnji kongresnik, izabran je za prvog krajnje desnog predsjednika Brazila od završetka vojne diktature prije tri desetljeća na valu nezadovoljstva javnosti vladajućom elitom.

U inauguracijskom govoru pozvao je članove Kongresa da pomognu da se Brazil definitivno oslobodi “korupcije, kriminala, ekonomske neodgovornosti i ideoloških okova”. Rekao je da mu je želja ojačati demokraciju u Brazilu.

Bolsonaro planira zemlju približiti Zapadu, posebice američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je na njegovu inauguraciju poslao državnog tajnika Mikea Pompea.

Znak njihova približavanja je i Bolsonarova odluka da preseli brazilsko veleposlanstvo u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem, dok je Brazil do sada tradicionalno podržavao rješenje s dvije države.

Trećinu njegova kabineta čine bivši vojni časnici, svi odreda pristaše vojnog režima koji je bio na vlasti od 1964. do 1985. godine.

(Hina) 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here