Kraj samovolji agencija za otkup dugova: Uvode se nova pravila, jedna stvar će biti strogo zabranjena

FaH

Spremaju se velike izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju prema kojima Agencije za otkup dugova više neće imati otvorene ruke u postupanjima prema građanima.

Prema izmjenama Zakona ove agencije će prije nego što krenu u ovrhu građanina čiji su dug kupili od banke, dužniku morati ponuditi restrukturiranje duga, koje između ostalog uključuje i djelomičan oprost duga, piše Novi list.

Ministarstvo financija je na portalu e-savjetovanja objavilo obrazac prethodne procjene zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju, ali izmjene će se dogoditi i u zakonu kojim se reguliraju ostali potrošački krediti. Cilj je, kako se navodi u dokumentu objavljenom na e-savjetovanju, veća zaštita potrošača u ugovorima o stambenom potrošačkom kreditiranju.

Štite prava potrošača
Direktiva koja se prenosi u hrvatsko zakonodavstvo za cilj ima potaknuti banke da prodaju loše kredite kako bi se agencije bavile njihovom naplatom, a kako bi banke počistile nenaplative kredite iz svojih bilanci, ali ona istovremeno donosi i odredbe kojima se štite prava potrošača.

U izmjenama se navodi da će vjerovnik, a to je u slučaju ove direktive agencija za naplatu dugova, potrošaču prije ovrhe morati ponuditi restrukturiranje duga, što može značiti djelomično ili potpuno refinanciranje duga, odnosno potpuno novi kredit koji će potrošač moći otplaćivati.

Navodi se i mogućnost izmjene postojećih uvjeta ugovora o kreditu, što može uključivati produljenje roka trajanja ugovora o kreditu, promjenu vrste ugovora o kreditu, odgodu plaćanja cijele obročne otplate ili njezina dijela za određeno razdoblje, promjenu kamatne stope, djelomične otplate, konverziju valute, ali i djelomičan oprost i konsolidaciju duga.

Obveza restrukturiranja duga će se najvjerojatnije propisati i za banke. Naime, banke bi prije nego što prodaju dug agencijama za naplatu potraživanja, građanima trebale ponuditi neki model restrukturiranja duga. Prema odlukama regulatora, odnosno Hrvatske narodne banke, poslovne banke bi trebale refinanciranje duga ponuditi dužnicima prije ovrhe i prodaje kredita, ali sada bi to trebala postati i zakonska obveza.

Agentima licence za rad
Također, mnogi građani do sada nisu ni znali da su banke prodale njihov dug bankama, ali sada bi se zakonima trebalo jasno propisati da građani moraju biti informirani o tome da je njihov dug prodan agencijama za naplatu potraživanja, ali i to da se nakon prodaje prava trećoj strani potrošač ima pravo pozivati na sva prava koja je imao u ugovoru s bankom.

Uz to, propisat će se i da se dužnike ne smije uznemiravati, niti im davati obmanjujuće informacije te jasna pravila za djelatnike agencija za otkup dugovanja u komunikaciji s dužnicima. Za taj posao morat će dobiti i licence, a agenti koji budu kršili pravila pa, primjerice, izvan vremena koje je za to propisano kontaktiraju dužnike, riskiraju da izgube licencu za rad.