Kovač: Svojim stavom pomažem HDZ-u i političkoj kulturi u RH

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Koliko su duboke podjele u HDZ-u, upitali su novinari u Saboru zastupnika HDZ-a i bivšeg ministra vanjskih i europskih poslova, Miru Kovača, nakon sinoćnje sjednice Predsjedništva stranke na kojoj je 19 članova bilo ZA, a 6 PROTIV ratifikacije Istanbulske konvencije.

“Ja sam zadovoljan zato što smo mi tim raspravama, a bile su dvije, dali doprinos jačanju unutarstranačke demokracije i izgradnji političke kulture u Republici Hrvatskoj, što je vrlo pozitivno. Smatram da je ovo jedan novum u hrvatskoj politici, a to je da ćemo sigurno o ovakvim temama, koje su za mnoge u Hrvatskoj teme svjetonazora, moći odlučivati po vlastitoj savjesti”, rekao je Kovač.

Upitan znači li to da će on glasati protiv, Kovač nije eksplicitno odgovorio. “Mogu samo reći da to u Hrvatskoj još nije rasprostranjeno, toga dosad nije bilo, a ovo je povod da možemo napraviti iskorak. Hrvatska je zemlja zrele demokracije, HDZ je najveća stranka po broju članova, najodgovornija, jer smo vladajuća stranka, i po uzoru na neke druge stranke koje su u političkoj obitelji pučana, imamo odgovornost prednjačiti po demokratičnosti”, rekao je Kovač, istaknuvši da, kad se u Europskom parlamentu glasalo o Istanbulskoj konvenciji, ni predsjednik Parlamenta, Antonio Tajani, nije glasao za, pa sve normalno funkcionira.

“Ovo je tema koja je specifična i treba uzeti u obzir da se glasuje o nečemu, a ne o nekomu”. dodao je.

“U HDZ-u možemo biti ponosni na to što u raspravama doprinosimo iskoraku u hrvatskoj politici i da ćemo sigurno doživjeti da će neki ljudi koji su iz HDZ-a glasati po savjesti. To je realno, to se nazire, to je plus i za HDZ i za hrvatsku politiku”, rekao je Kovač.

Upitan boji li se da će zbog svoga stava snositi sankcije unutar HDZ-a, Kovač je niječno odgovorio. “Ja svojim stavom pomažem HDZ-u i pomažem izgradnji hrvatske političke kulture”, rekao je Kovač, prenosi N1.