Povezite se

Politika

Kovač: Sigurnosne službe trebaju neovisnost, a korumpirane dužnosnike treba procesuirati

Objavljeno

-

Predsjednički kandidat Dejan Kovač, kojeg podržava HSLS, u utorak je poručio kako je, tri godine nakon SOA-inog izvješća o korupciji u pravosuđu, vrijeme da se pokrenu postupci protiv počinitelja, a sigurnosnim službama omogući potpuna neovisnost.

Kazavši da se u posljednje vrijeme mnogo govori o promjenama ovlasti predsjednika, Kovač je na konferenciji za medije poručio da on nije za nagle promjene jer u mladoj demokraciji previše vlasti u rukama jedne osobe može dovesti do autokracije.

“Za mladu demokraciju poput hrvatske, nije dobro da jedna osoba ima previše ovlasti jer ponovno može doći do sustava autokratskih vođa, kakvih je bilo u prošlom stoljeću, a takvim je vođama sigurnosni sustav države služio za osobnu korist”, poručio je.

Kovač je naglasio da će se zalagati za neovisnost sigurnosnih službi i rješavanje ključnih problema u Hrvatskoj, a to je, smatra, korupcija na svim razinama.

“Ako pogledamo službeno izvješće SOA-e od prije tri godine, vidjet ćemo da su desetci visokih dužnosnika u pravosudnom sustavu povezani s kriminalnim miljeom”, istaknuo je.

Upitao se i što se promijenilo za te tri godine rekavši da sigurnosne službe ne služe za praćenje ljubavnica nego za dobrobit države.

“Ako je 90 posto građana kazalo da je glavni problem u državi korupcija, onda se to mora rješavati. Red je na predsjednicu i premijera da kažu zašto se ništa nije dogodilo u tri godine od SOA-inog izvještaja”, rekao je.

Dodajući da razvijenije demokracije, u kojima je također bilo korumpiranih dužnosnika, procesuiraju krivce, ustvrdio je kako Hrvatska u tri godine nije procesuirala čak ni one koji su iz države krali milijune, pa se postavlja pitanje kada će se krenuti sa sudstvom.

Ipak, kazao je Kovač, ne može se penalizirati sve djelatnike u sudstvu zbog dvadesetak koji su korumpirani.

“Korupcija se treba identificirati. Ako je SOA identificirala problem, treba se postaviti pitanje organima vlasti – zašto to još nije riješeno”, rekao je. Kovač smatra da je SOA odradila svoj dio posla, a sada je na redu da predsjednica i premijer pokažu političku volju.

Transparentnost financija, rekonstrukcija diplomacije te sigurnosne službe

Tri teme na koje će se osvrnuti bit će transparentnost javnih financija na Pantovčaku, tj. u ovlastima predsjednika, rekonstrukcija staroga sustava diplomacije koja, po njegovu mišljenju, služi za “uhljebljivanje političkih kadrova na račun građana” te sigurnosne službe i parlamentarna demokracija, rekao je Kovač.

Istaknuo je da će predati zahtjev za pravo na pristup informacijama kako bi pregledao troškove koje su napravile ambasade, ali i troškove javne nabave od 1995. do 2019. godine.

“Legitimno je da imamo troškove, ali mora se znati što smo dobili za te troškove, primjerice koliko se povećao izvoz, pa da možemo procijeniti uspješnost tih veleposlanika ili konzula”, kazao je.

Istaknuvši da je to bitno jer su tri njegova protukandidata za predsjednika iz diplomacije, Miroslav Škoro, Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović, kazao je da želi znati i što se dogodilo za vrijeme njihovih mandata.

Politika

Škoro poklopio Plenkovića: Njegova Vlada nije parodija, nego tragedija

Published

on

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro odgovorio je premijeru Andreju Plenkoviću, koji je, komentirajući Škorin predizborni skup, rekao da mu je to djelovalo kao parodija na Večernju školu.

Škoro je Plenkoviću odgovorio putem Facebooka, poručivši Plenkoviću da njegova Vlada nije parodija, nego tragedija. 

“Politički pokret ljudi željnih promjena koji se okupio oko mene sve je samo nije parodija. Zna to i (uskoro bivši) premijer Plenković, zato i daje panične izjave. Neki bi njegovu vladu možda nazvali parodijom, ali ja mislim da je točnije reći da se radi o tragediji. Parodija zabavlja ljude, a ovo što rade Plenković i njegovi birokrati nije nimalo zabavno, već je upravo tragično. Tog briselskog činovnika i nekolicinu njegovih ministara bez dana radnog iskustva nijedan poduzetnik, uključujući mene, nikad ne bi zaposlio u svojoj tvrtki. Zašto onda da nam vode državu?!

Došao je njihov kraj i oni to znaju! 22. prosinca hrvatski će im narod na izborima poslati jasnu poruku da je vrijeme da pakiraju kofere. Plenkoviću i njegovoj kandidatkinji to, vjerujem, neće teško pasti zato što im je Hrvatska tek jedna stanica. Poslušno su izvršavali zadatke, zanemarujući pritom volju hrvatskog naroda, pa će sigurno biti nagrađeni briselskim i inim sinekurama.

A mi ćemo dalje bez njih, popraviti sve ono što su uništili i degradirali. Vratimo Hrvatsku narodu – SAD IL’ NIKADA!”, napisao je Škoro na Facebooku.

Srdačan susret dvoje prijatelja, Lovre Kuščevića i Kolinde Grabar-Kitarović, na skupu u Splitu. On je narodu ukrao referendume, a ona je na to šutjela i okretala glavu. #JerHrvatskaZna

Objavljuje Miroslav ŠkoroNedjelja, 8. prosinca 2019.

Ucitavanje vijesti

Politika

Bojan Glavašević: “Svi su bolji kandidati od Kolinde Grabar Kitarović, čak i Miroslav Škoro”

Published

on

Nezavisni saborski zastupnik, Bojan Glavašević na svoj je straučan način komentirao kampanju za predstojeće predsjedničke izbore.

Prvo je Glavašević komentirao predizborni skup Miroslava Škore, na kojemu se obratio HDZ-ovcima i poručio da će biti njihov predsjednik.

“To je interesantno. To nisu izbori za predsjednika HDZ-a, nego za predsjednika države i time je Škoro jasno poručio da neće biti predsjednik svih građana. Moj načelni stav je da su svi bolji kandidati od Kolinde Grabar Kitarović, čak i Miroslav Škoro”, rekao je Glavašević.

Kad je u pitanju prijateljstvo aktualne predsjednice i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Glavašević smatra da Grabar Kitarović time pokušava pridobiti glasače u Hercegovini. “Dosad smo vidjeli da, kad je Bandićevu moć trebalo preslikati na bilo što osim lokalne razine, nije bilo uspjeha. Ona pomoguć Bandića u Hercegovini pokušava dobiti glasove”, rekao je Glavašević.

Upitan može li Zoran Milanović okupiti glasače ljevice, Glavašević je rekao da je dobro da u prvom krugu ima kandidata s progresivnog dijela te da je jako važno da teme o kojima se bude razgovaralo budu nametnute i od strane tih kandidata. “Zasad se to nije vidjelo”, rekao je.

“Mislim da je dobro da postoje kandidatkinje i kandidati koji su iz progresivnog dijela spektra, jer svatko od njih će izvući birače na birališta”, rekao je.

Na pitanje mogu li manji kandidati otkinuti toliki broj glasova da Milanović uopće ne uđe u drugi krug, Glavašević je rekao da je to teško znati. “Ne znam, nemam kristalnu kuglu i generalno se ne bavim tom vrstom predikcije, ali vrlo je neizvjesno, ako je suditi po posljednjim anketama, kako će se odviti drugi krug”, rekao je Glavašević.

“Njih troje su rame uz rame, Milanovićeva druga pozicija u toj utrci je manje više zagarantirana. Kolinda Grabar Kitarović i Škoro su spojene posude, ne mogu njih dvoje ući u drugi krug, nego jedno od njih dvoje ulazi u drugi krug s Milanovićem”, rekao je Glavašević, prenosi N1.

Nacionalno

Ucitavanje vijesti

Politika

Premijer o Milanoviću: Devedesetih smo ga gledali kao “onog koji hvata krivine”

Published

on

Premijer Andrej Plenković komentirao je danas, među ostalim, predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića.

Govoreći o Milanoviću, premijer se prisjetio devedesetih.

Kada je u pitanju Zoran Milanović, Plenković kaže kako je kandidat bez programa.

“Milanović je čovjek na kojeg smo 90-tih gledali u ministarstvu kao na čovjeka koji hvata krivine. Rekao bih da je u kampanju ušao s lošim karakterom, neistinom i bez programa”, rekao je Plenković.

Nacionalno/N1.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije