Kovač: Predsjednica je temeljem zakona razriješila bivšeg savjetnika Radeljića, na što ima pravo

Miro Kovač
Hina

Saborski zastupnik HDZ-a Miro Kovač izjavio je u subotu u Splitu vezano za tvrdnje razrješenog  bivšeg savjetnika predsjednice Republike, Mate Radeljića da je SOA upletena u njegovo razrješenje, kako situaciju “treba  dedramatizirati”, i da je hrvatska predsjednica donijela odluku o promjeni strukture savjetnika u svom uredu, na što ima pravo prema propisima i zakonima.

 Podsjetio je i da je Sigurnosno-obavještajna agencija  (SOA) sinoć reagirala priopćenjem na Radeljićeve tvrdnje, u kojem navodi kako “SOA svoje zadaće obavlja u skladu s Ustavom RH, pripadajućim zakonima, kao i godišnjim smjernicama za rad sigurnosno-obavještajnih agencija koje donosi Vijeće za nacionalnu sigurnost”.

 U priopćenju je također navedeno da “o svim relevantnim saznanjima SOA izvješćuje državni vrh” i da je “osim zaštite ustavnog poretka, jedna od zadaća SOA-e i zaštita sigurnosti državnih tijela te protuobavještajna zaštita najviših institucija Republike Hrvatske”, a te zadaće SOA “provodi kontinuirano i profesionalno”.

 Vezano za Radeljićeve navode Kovač je rekao kako pretpostavlja da će se o tome oglasiti i Ured predsjednice.

  “Treba dedramatizirati i čekati da se Ured predsjednice o tome oglasi. Gospođa predsjednica je donijela odluku o promjeni strukture savjetnika u svom uredu, ima pravo na to prema propisima i zakonima. Naravno ne ide to uvijek bezbolno, a o stvarima koje su nezgodne, ili barem tako izgleda javnosti, pretpostavljam da će se oglasiti Ured predsjednice”, kratko je rekao novinarima saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Kovač, koji je danas u Splitu sudjelovao na konferenciji za medije zastupnika HDZ-a iz IX. i X. izborne jedinice.

 Na pitanje kakvi su odnosi Vlade RH s predsjednicom Republike podsjetio je da su i predsjednica Grabar-Kitarović u sinoćnjem intervjuu HTV-u, kao i predsjednik Vlade, rekli da su odnosi kvalitetni, dobri i cilj je sljedeće godine pobijediti na predsjedničkim izborima.

 Vezano za predsjedničke izbore rekao je da ako se predsjednica Grabar-Kitarović izjasni o svojoj kandidaturi, imat će podršku HDZ-a te u tom slučaju očekuju da pobijedi na izborima na čemu će i raditi. 

 Novinari su ga pitali za komentar izjave Davora Bernardića koji je za smjenu Radeljića rekao da je to “dokaz sustavnog korištenja, odnosno zlouporabe SOA-e od strane HDZ- a”.

 “Gospodin Bernardić puno toga može reći i puno toga govori. Nažalost nije vjerodostojan kao čovjek iz opozicije. Ja bi volio da imamo malo bolju opoziciju”, zaključio je Kovač.

(Hina)