Kovač: Neki nas u HDZ-u smatraju opcijom opasnih namjera

Izvor: Dražen Prša/Nacionalno

Predsjednički kandidat Opcije za promjene na izborima u HDZ-u Miro Kovač rekao je u subotu u Imotskom da ih neki u stranci smatraju opcijom opasnih namjera kao što je početkom 90-ih godina, HDZ proglašavan strankom opasnih namjera.

“Mi se borimo za istinu i demokraciju i nas se danas prikazuje kao opciju opasnih namjera. Kao što je HDZ bio stranka opasnih namjera, tako smo mi danas opcija opasnih namjera za neke naše prijatelje u stranci, no to će se promijeniti nakon unutarstranačkih izbora 15. ožujka”, poručio je Kovač na predizbornom skupu u punome Pučkom učilištu u Imotskom.

 Kovač, čiji je govor kao što su i govori njegovih suradnika više puta nagrađivani burnim pljeskom nazočnih, naglasio je da se u Imotskom “osjeti duh slobode”.
“Ovo je kraj koji voli slobodu i ovo je kolijevka hrvatske državnosti.  U Imotskom je donesena odluka da se odbija Istanbulska konvencija i tada je malo tko imao hrabrosti, osim Imoćana, prije dvije godine, to javno kazati”, rekao je Kovač.
 Spomenuo je i nedavnu maškaradu u Imotskom na kojoj je spaljena lutka koja prikazuju dvojicu homoseksualaca koji drže figuru ‘djeteta’ s nalijepljenom fotografija zastupnika Nenad Stazića (SDP) sa zvijezdom petokrakom na čelu. Ocijenio je kako taj primjer ilustrira dvostruke standarde te da je HDZ reagirao poput SDP-a.

“Dogodi se spaljivanje lutaka i prvi se javi novi predsjednik Republike Zoran Milanović, pa se javi Arsen Bauk, predsjednik SDP-ova kluba zastupnika u Hrvatskom saboru i podnese kaznenu prijavu, javlja se i zastupnik u Saboru Nenad  Stazić  i onda se najedanput javi glavni tajnik naše stranke (Jandroković)  koji je dao izjavu koja ide u smjeru izjave Zorana  Milanovića”, rekao je Kovač.

Nakon toga se, nastavio je, javlja i HDZ-ova Vlada RH i ministar gospodarstva (Horvat) koji je bio manje jasan. To znači da HDZ potvrđuje stavove SDP-a, a kad netko kaže da je HDZ otišao u lijevo – onda se ljute na Kovača, Stiera, Tolušića i Penavu. HDZ jest otišao u lijevo, jer da nije – ne bi bilo takvih izjava”,  istaknuo je kandidat za predsjednika HDZ-a.

Kovač je poručio da – ako nekome smeta takva simbolika – ne mora je voljeti.
“Ako nekome smeta taj čin i ne voli tu simboliku – u redu, ne mora je voljeti, ali sad se javljaju oni koji su šutjeli kad su se događale ružne stvari u kazališnim predstavama, kad su spaljivane hrvatske zastave, kad se rugalo hrvatskim braniteljima. Tada se nitko nije javljao ni iz HDZ-a niti iz SDP-a”, ustvrdio je.

Kovač je istaknuo da je riječ o dvostrukim mjerilima i kako to znači da “postoji samo jedan istina onih koji su bili aktivni u jednoumlju”. “I HDZ to potvrđuje  – i zato postoje stranke desno od nas ili blizu nam koje uspijevaju pridobiti birače”, smatra  Kovač.

 Kandidat Opcije za promjene za potpredsjednika HDZ-a  Ivo Davor  Stier upozorio je da se biračko tijelo HDZ-a podijelilo jer se “vodila politika svađe i konfrontacije” s onim koji su državotvornog, demokršćanskog i suverenističkog uvjerenja.
“Ne smije nama Škoro biti neprijatelj”, poručio je Stier.

Vukovarski gradonačelnik i kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a Ivan Penava je u svojem iscrpnom govoru kritizirao politiku sadašnjeg vodstva HDZ-a upozorivši da bi on  mogao početi “navijati” za nekog tko će napraviti ono što HDZ nije učinio.

“I zato dragi prijatelji, ne budemo li mi promjenu napravili  – vrlo skoro, bojim se, da ćemo loše završiti i kao stranka i kao država,  a u tom slučaju, ako nam se kao stranci loše piše- navijat ću za one koji će imati snage urediti i napraviti ono što do sada nismo bili u stanju”, poručio je Penava obraćajući se nazočnima u Pučkom učilištu u Imotskom.

Kandidat te opcije za potpredsjednika HDZ-a Tomislav Tolušić također je oštro kritizirao sadašnju politiku HDZ ističući kako je ta stranka izgubila identitet desne stranke postajući više liberalna i ljevičarska.