Kovač: Hrvatska i HDZ ne miješaju se u politiku u BiH

Dr. Miro Kovač/Izvor: Nacionalno

HDZ-ov saborski zastupnik Miro Kovač (HDZ) odbacio je u petak prozivke da Hrvatska, odnosno HDZ, u BiH šuruje s nekim ljudima i sklapa razne koalicije.

“HDZ u BiH ne sklapa nikakve koalicije, sklapa ih sestrinska stranka – HDZ BiH. Hrvatska se ne miješa u politiku u BiH, ne miješa se HDZ, tamo naši partneri samostalno biraju svoje partnere”, izjavio je Kovač u Hrvatskom saboru, očito se referirajući na prozivku Ivana Pernara (Živi zid) za “naslikavanje”, odnosno koaliciju HDZ-s s čelnikom Republike Srpske Miloradom Dodigom.

Istaknuo je da su HDZ-ovi partneri na nedavnim izborima pobijedili i dobili više glasova nego prije četiri godine, a i kandidat hrvatskog naroda za člana Predsjedništva BiH dobio je više glasova nego prije četiri godine.

“Hrvati su tamo prepoznali tko se bori za njihove interese, samostalno sklapaju svoja savezništva na koja mi, HDZ u Hrvatskoj, ne utječemo”, opetovao je Kovač i poručio kako će se i dalje tako ponašati, ali i izvršavati svoju obvezu provođenja Ustava BiH.

To ćemo govoriti svim partnerima u Europi i svijetu, da BiH na ovaj način neće biti funkcionalna država, da nalikuje na Kraljevinu Jugoslaviju koja je propala jer je postojala neravnopravnost, naveo je Kovač.

Osvrnuo se i na prozivke zbog “famoznog” posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

“Hrvatska nema nikakvih kompleksa, pobijedila je u Domovinskom ratu, Hrvatska vojska ratovala je na tlu Hrvatske”, podsjetio je zastupnik i naglasio da je Hrvatskoj interes imati normalne odnose sa susjedima.

“To da susjedi, u ovom slučaju Srbija, mora proći katarzu, oko toga opet imamo konsenzus u hrvatskoj politici, ali tu katarzu nećemo moći provesti mi u Hrvatskoj, nju mora provesti srpski narod”, poručio je Kovač, osvrčući se na Pernarovu prozivku da HDZ poziva Vučića koji je u Glini držao huškačke govore i bio prijatelj ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

“Kad nekoga primamo, pa i predsjednika Vučića, činimo to kao ponosi domaćini zemlje koja je sebe oslobodila od srpskog imperijalizma, velikosrpske agresije, bez kompleksa. Mi smo svjesni svoje snage, odgovornosti i statusa članice političkoga zapada”, istaknuo je Kovač.