Kovač, Brkić i Stier o porazu na izborima

Zagreb, 15.03.2020. - Tim "Opcija za promjene" na konferenciji za medije priznao je poraz na unutarstranačkim izborima u HDZ-u. Na fotografiji Davor Ivo Stier, Miro Kovač, Milijan Brkić. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

 Kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač čestitao je u nedjelju Andreju Plenkoviću na uvjerljivoj pobjedi u utrci za predsjednika HDZ-a te poručio da će nastaviti imati svoja razmišljanja i stavove kada je riječ o budućnosti HDZ-a.

“Dobili smo neslužbene rezultate i jasno je da je gospodin Plenković dobio potporu članstva za novi mandat na čelu HDZ-a. Mi smo nakon dva izborna neuspjeha bili prisiljeni sebe ponuditi članstvu”, rekao je  Kovač u hotelu Panorama, gdje je smješten stožer njegove “Opcije za promjenu”.

Istaknuo je da prihvaćaju volju članstva te da je nakon izbora bitno da u HDZ-u svi budu zajedno i da se počnu pripremati za parlamentarne izbore.

Kovač: Nastavit ću imati svoja razmišljanja i stavove

Upitan je li ovaj “totalan poraz” poruka članstva da ne žele politiku okretanja HDZ-a u desno koju je zagovarao njegov tim, odgovorio je da treba uvažiti volju članstva te poručio da oni nikad nisu govorili o skretanju u desno, već o tome da HDZ mora biti “u normali”.

Na pitanje hoće li aktivno podržavati Plenkovićevu politiku koju je do sada kritizirao, poručio je da će nastaviti imati svoja razmišljanja i stavove i biti aktivni kada je riječ o budućnosti i politici HDZ-a.

“Mi smo ovim svojim činom kandidatura pomogli da se u HDZ-u testira demokratičnost i prihvaćamo volju članova. Moj temeljni cilj je da jačamo HDZ i da desno od HDZ-a nema ni jedne velike demokratske legitimirane stranke, zato smo i svi skupa nastupili”, poručio je Kovač.

Dodao je da je natjecanje za uže vodstvo unutar stranke završilo te da sada svi trebaju biti zreli i pripremati se za parlamentarne izbore na konstruktivan, pozitivan i jedinstven način. “Ako je HDZ dobro postavljen, onda pobjeđuje na parlamentarnim izborima”, rekao je. 

Brkić: Nećemo mijenjati mišljenje o smjeru u kojem HDZ treba ići 

“Što se tiče daljnjeg nastavka rada unutar HDZ-a, s ovim izborom nije se promijenio naš stav i naše mišljenje o smjeru u kojem HDZ ide i treba ići. Mi ćemo i dalje promovirati da HDZ mora biti uključiva stranka i uključiti sve potencijale unutar HDZ-a jer je neuključivanje svih potencijala i dovelo do loših rezultata na zadnjim izborima”, rekao je kandidat za potpredsjednika Milijan Brkić. 

Izrazio je nadu da će novoizabrano vodstvo shvatiti da će na parlamentarnim izborima pobijediti jedino ako će okupljati i uključiti sve potencijale unutar stranke. Upitan strahuje li da će biti sankcioniran ili izbačen iz stranke ako nastavi javno provoditi svoju politiku, ustvrdio je da je stranka demokratska.

“Pod pojmom demokratska znači da ne moramo svi imati ista mišljenja i da svi možemo artikulirati svoje stavove na određeni način. To smo radili i do sada, prije ovih izbora. Što se tiče odluka stranke, ako stranka donese odluke većinom, kao članovi stranke takve odluke ćemo poštivati”, poručio je Brkić. 

Na pitanje što će biti ako ga Plenković marginalizira, uzvratio je da je to “jedna trajna radnja na koju je navikao”. 

Nije se složio s konstatacijom da je upravo on najveći gubitnik izbora s obzirom na njegovu poziciju unutar stranke. “Mislim da prvo sebi možemo pogledati u oči. Mogli smo pragmatično, ali kukavički stajati sa strane. Nastavljam svoj rad unutar HDZ-a, a na kojem mjestu, to ćemo vidjeti u budućnosti”, poručio je. 

Stier: HDZ će iz ovih izbora izaći jači

“Uvijek sam isticao da nakon ovih unutarstranačkih izbora moramo staviti glave skupa i mi ćemo to učiniti. Ne trebate dvojiti da će HDZ izaći jači iz ovih unutarstranačkih izbora i ići na pobjedu na parlamentarne. Naravno da imamo naša stajališta, koja su u potpunosti kompatibilna s politikom HDZ-a”, rekao je kandidat za potpredsjednika Davor Ivo Stier.

Smatra da politika kršćanske demokracije ima svoje mjesto i u HDZ-u, ali i da u HDZ-u ima mjesta i za one liberalnije i one konzervativnije. 

Upitan jesu li ovim rezultatima birači rekli da žele ljeviji HDZ, ustvrdio je da kategorije ‘lijevo’ i ‘desno’ možda više ne oslikavaju duh ovog vremena te da se podijelio prostor u kojem se nalaze ljudi koji se vide kao demokršćane, suvereniste i državotvorne.

“Sada je na svima nama da radimo na okupljanju unutar HDZ-a, ali i okupljanju našeg biračkoga tijela s jednom politikom koja će dobiti većinsku potporu hrvatskoga naroda. I mi ćemo dati taj doprinos kada počne priprema za parlamentarne izbore”, poručio je Stier.

Kovač, Brkić i Stier su potvrdili da neće ići dalje u unutarstranački proces. Opći sabor HDZ-a vjerojatno će biti odgođen zbog epidemije koronavirusa, rekao je Kovač.