Kostanjević: Sve što radimo, radimo u korist naših građana čija nam je sigurnost i kvaliteta života na prvom mjestu

Gradonačelnik grada Gline Stjepan Kostanjević

Gradonačelnik grada Gline Stjepan Kostanjević, samozatajno ali trasparentno, već niz godina Glinu vodi na sebi svojstven, specifičan način, no rezultati rada više su nego vidljivi, a Glina iz dana u dan postaje mjesto gdje se može kvalitetno živjeti i stvarati budućnost za vremena koja dolaze.   

Iz svojeg prvog većeg intervjua Nacionalno.hr prenosi dio najvažnijeg, kako bi hrvatska javnost mogla pobliže saznati kako se živi, radi i gradi u Glini.

Korona virus i Glina ? Kako se ova situacija odrazila na vašu sredinu?

Ova godina obilježena je u znaku koronavirusa, no unatoč epidemiološkoj situaciji uz pridržavanje mjera propisanih od strane iz Nacionalnog stožera civilne zaštite RH donijela dosta pozitivnih rezultata, nastojimo raditi u istom obujmu, ali ovaj put na malo drugačiji način.

Od kada sam na čelu grada Gline realizirali smo više milijunske projekte, aplicirali na brojne natječaje te pokrenuli realizaciju brojnih projekta. Ponosni smo na novu izgrađenu sportsku dvoranu čija je vrijednost preko 19 milijuna kuna. Otvorenje sportske dvorane je veliki događaj ne samo za Osnovnu i Srednju školu Glina, nego i za čitav grad i županiju jer je dvorana doista u ovom dijelu županije najveći objekt koji koristi našim učenicima, nastavnicima i profesorima, ali i cjelokupnom stanovništvu ovog grada za održavanje sportska događanja, treniranja i utakmica. Uvijek smo sretni kada se ostvare ovakvi projekti koji pridonose kvaliteti života stanovništva, posebno djece i mladih, kaže Kostanjević.

Moram izdvojiti, završene radove na obnovi Dječjeg vrtića Bubamara Glina gdje je uloženo preko 3.000.000,00 kuna. Također smo zbog velikog broja djece otvorili tri nove odgojne skupine te zaposlili nove odgajatelje. Kada smo kod dječjeg vrtića Bubamara Glina, posebno sam ponosan na velik broj upisane djece te na činjenicu da nikada do sada nije ostvaren ovako veliki broj upisane djece. S obzirom na tešku gospodarsku situaciju tijekom koronavirusa, mnogobrojne obitelji teško žive, a vođeni principom solidarnosti i socijalne pravednosti smanjili smo cijenu vrtića sa 600,00 kuna na 300,00 kuna.

Što je sa infrastrukturom, cestama, komunanom infrastrukturom, turizmom… ?

U obnovu infrastrukture, održavanje i asfaltiranja nerazvrstanih cesta uloženo je preko 20 milijuna kuna. Asfaltirane su prometnice u Ilovačku, Desnom Degoju, Bučici, Taborištu, Velikoj Solini, Viduševcu, Šatornji, Jukincu, Hađeru, Maloj Solini, Roviškoj, Maji, Dolnjacima, Svračici, Klasniću, Malom Gradcu, Majskim Poljanama, Stankovcu, Dvorišću, Gračanici Šišinečkoj, Joševici, Balincu i Selištu te niz ulica u gradu Glini. Još jedna u nizu novouređenih ulica u gradu Glini je Novo naselje. Također smo u suradnji sa Županijskom upravom za ceste i Hrvatskim cestama obnovili mostove u Donjem Taborištu, Gračanici Šišinečkoj, Stankovcu i Klasniću. Većinu radova izvršio je Komunalac Glina s poslovnim partnerima, gdje su uložena znatna sredstva za nabavku opreme i strojeva za kvalitetan rad poduzeća. U tijeku je rekonstrukcija Majske ulice čija vrijednost iznosi preko 4.400.000,00 kuna.

Radovi u Ulici Kralja Tomislava završeni su te je njihova vrijednost iznosila 3.500.000,00 kuna. Izgrađen je spojni cjevovod Glina-Gornje Selište u vrijednosti preko 1.900.000,00 kuna te je izvršena sanacija glavnog cjevovoda u vrijednosti preko 1.000.000,00 kuna. Izgrađena je i nova kanalizacijska mreža u Sisačkoj ulici i Ulici žrtava Domovinskog rata u vrijednosti preko 1.600.000,00 kn. U tijeku je izgradnja Turističko – informativnog centra (na mjestu starog autobusnog kolodvora) gdje su osigurana sredstva u visini od 750.000,00 kn, stara ljekarna gdje su osigurana sredstva od 200.000,00 kn i kuće himne gdje se priprema projektno tehnička dokumentacija. Obnovljen je Trg dr. Franje Tuđmana te postavljen spomenik u čast prvom hrvatskom predsjedniku.

Uređena su i postavljena spomen obilježja s imenima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu. Ove godine će u selu Baturima biti postavljeno spomen obilježje podignuto u čast svim poginulim i nestalim žrtvama iz Domovinskog rata iz samog mjesta. Nadamo se da ćemo uspjeti organizirati svečano otvorenje kako bi odali počast stradalim uz pridržavanje propisanih mjera propisanih od strane Stožera. U kolovozu ove godine završeni su radovi na uređenju parka bana Josipa Jelačića čija je vrijednost preko 7.000.000,00 kuna te su također izgrađena dva dječja igrališta na ŠRC Banovcu i Cvjetnom trgu u vrijednosti preko 400.000,00 kn. Jedan od glavnih projekta je i izrada studijske i projektne dokumentacije aglomeracije Glina u vrijednosti preko 7.5 milijuna kuna.

Moram izdvojiti da je Grad Glina u 2019. godini započeo s provedbom projekta „Izgradnja reciklažnog dvorišta“ u gradu Glini čija se realizacija bliži kraju. Također su nabavljeni su spremnici za odvojeno prikupljanje otpada u vrijednosti preko 2. milijuna kuna. S obzirom na trenutnu situaciju s koronavirusom Grad Glina je sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Grada Gline te pridržavanjem svih epidemioloških mjera donio odluku da se tržnica preseli na novu lokaciju – stari stočni sajam. Za to vrijeme u tijeku je izgradnja i opremanje nove tržnice u vrijednosti preko 7.300.000,00 kuna.

Pohvajujem posebno rad dobrovoljnih vatrogasnih društva koji su uvijek na raspolaganju svim građanima. Za rad Vatrogasne zajednice Grad Glina izdvaja preko pola milijuna kuna godišnje iz kojih se sredstava financira rad vatrogasnih društava (Glina, Viduševac, Taborište, Bučica, Šatornja, Novo Selo Glinsko i Mali Gradac). U tijeku je rekonstrukcija Vatrogasnog spremišta u Glini u vrijednosti preko 6.5 milijuna kuna. Nabavljeno je novo vatrogasno vozilo u vrijednosti preko 2 milijuna kuna te je u tijeku i opremanje vatrogasnih domova u Viduševcu, Šatornji, Bučici, Taborištu i Malom Gradcu.

Glina je „zagušena“ u medijskom prostoru, što po tom pitanju činite, kakve su prilike kad je u pitanju socijana tematika  ?

Priprema se Glinski vjesnik – studeni projektna dokumentacija za prijavu vatrogasnog doma u Novom Selu Glinskom na natječaj u vrijednosti preko 6.5 milijuna kuna. Nadalje, Gradsko društvo Crvenog križa Glina do sada je uspješno provelo prvu fazu projekta po nazivom “Zaželim i pomognem” u vrijednosti preko 2.5 milijuna kuna prilikom kojeg je zaposleno 15 osoba, a potpisani su ugovori i za nastavak provedbe programa u vrijednosti od 2 milijuna kuna. Grad Glina također je apliciralo na natječaj programa „Žaželi“ program zapošljavanja žena pod nazivom „Zaželim i ostvarim“ u vrijednosti približnoj 3 milijuna kuna. Cilj provedbe projekta je pružiti skrb starijim osobama s našeg područja te pružiti ženama priliku za posao. Preko ovog projekta zaposlit će se 30 osoba ciljane skupine, voditelj administrator i koordinator projekta. Kroz program javnih radova od kada sam ja na čelu grada do sada je bilo zaposleno preko 100 ljudi. Zahvaljujem Glinskoj kulturno razvojnoj agenciji koja je svojim poslovanjem pomogla bržeg i boljeg provođenju i praćenju projekata.

S ponosom možemo reći da je Grad Glina donirao 200.000,00 kuna Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić za kupnju aparata za magnetsku rezonancu te da je Domu zdravlja Petrinja – ispostava Glina donirao 200.000,00 kuna za nabavu nove opreme. Donacijama povećavamo zdravstveni standard na području grada Gline i Sisačko-moslavačke županije.

Naglasio bi i odličnu suradnju sa Domom za starije osobe Glina. Grad sudjeluje u sufinanciranju Osnovne i Srednje škole Glina. Sudjelovali smo u nabavci školskih ormarića za učenike u vrijednosti 200.000,0 kuna te u potpunosti financiramo prehranu učenika. Također stipendiramo srednjoškolce i studente. Financiramo kupnju radnih bilježnice za učenike Osnove škola Glina i Osnovne škole Pokupsko. Knjižnica i čitaonica Glina ustanova je u vlasništvu Grada Glina opremljena s vrlo bogatom literaturom. Također smo produljili rad knjižnice i u poslije podnevne sate, a time su i zaposlena dva nova djelatnika. Podržavamo rad svih udruga koje djeluju na području Grada Gline. Za rad Zajednice športskih udruga izdvajamo oko pola milijuna kuna godišnje iz čijih se sredstava financiraju sve sportske udruge. U tijeku je izrada projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i uređenje ŠRC Banovaca u vrijednosti preko 50 milijuna kuna, kaže Kostanjević.

Domovinski rat, sportske udruge, kulturne manifestacije ?

Podržavamo rad braniteljskih udruga koje se brinu o očuvanju vrednota Domovinskog rata i očuvanju već izgrađenih spomen obilježja iz Domovinskog rata te smo ponosni na rad vjerskih zajednica koje potpomažemo u obnovi sahranih objekata koje su uništene u Domovinskom ratu.

Pohvalio bi i rad lovačkih i ribolovnih udruga koje se brinu o očuvanju prirode, biljnih i životinjskih vrsta. Ponosimo se na rad naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kojih je na našem području svakim danom sve više, posebno mladih poljoprivrednika. A svega toga ne bi bilo bez dobre suradnje sa Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvom kulture i medija, Ministarstvom hrvatskih branitelja, Ministarstvom obrane Republike Hrvatske, Ministarstvom poljoprivrede, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatskim vodama koji su u većini slučajeva financirali ili sufinancirali neke od provedenih projekata i programa. Da na tome nismo stali pokazuju niz pripremljenih projekata u visini preko 300 milijuna kuna, a jedan od njih bi naročito istaknuo koji je od izuzetnog značaja za razvoj grada Gline, a to je izgradnja obilaznice grada Gline koju ćemo realizirati u novom mandatu. Također ne smijem zaboraviti spomenuti i brojne događaje koji su se odvijali u našem gradu ove godine uz pridržavanje propisanih mjera, 26.06. ove godine odali smo počasti i zahvalnost hrvatskim policajcima, posebno pogibiju prvog glinskog redarstvenika Tomislava Roma. S obzirom na situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa zbog sigurnosti građana i potencijalnih sudionika 13-te po redu Atletske memorijalne utrke posvećene poginulom hrvatskom policajcu Tomislavu Romu, utrka je odgođena.

Ove godine obilježeni su Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana Grada Gline s minimalnim okupljanjima. Organiziramo i razne manifestacije za mlade; maškare, Dane kruha i druga događanja (Ivanje u Glini, obilježavanje svetog Ilije u Maji, svetog Antuna u Bučici, Rokovo u Novom Selu Glinskom i Angelski susreti u Viduševcu). Radimo i djelujemo s ciljem ugodnijeg i boljeg života u našem gradu.

Što bi za kraj dodali ???

Glina je mali grad, grad s bogatom povijesti, grad s velikim potencijalom i sve što radimo, radimo u korist naših građana čija nam je sigurnost i kvaliteta života na prvom mjestu, kazao je gradonačelnik grada Gline Stjepan Kostanjević.

Nacionalno