Kos: Ove ljude iz Hrvatskog nogometnog sveza treba odnijeti orkanskom burom

Predstavnici Hajduka i Splitsko-dalmatinskog nogometnog saveza napustili su izbornu skupštinu Hrvatskog nogometnog saveza, koja se u petak održala u hotelu Sheraton, uz tvrdnju kako nije legalna.

Šuker dobio novi mandat na čelu HNS-a, Šimić jedini protiv

Skupština je sazvana po jednom poslovniku, a vodi se po drugom poslovniku. Stari poslovnik nije u skladu sa Zakonom o sportu, a sada ga na ovoj Skupštini žele promijeniti, zbog čega je ova Skupština nelegalna. Zbog toga tražimo raspuštanje ove Skupštine. Ove ljude iz HNS-a treba odnijeti orkanskom burom, kazao je Ivan Kos predsjednik Uprave Hajduka.

Njegov prijedlog je jednoglasno odbijen nakon čega su predstavnici Hajduka i Splitsko-dalmatinskog županijskog saveza napustili dvoranu.

Prigovor na promjenu dnevnog reda i mijenjanje poslovnika prvi je imao predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Slaven Marasović. Za vrijeme njegova izlaganja Marasoviću je isključen mikrofon pa su novinari koji prate skupštinu u susjednoj dvorani ostali bez tona.

To sve govori o njima. Oni su me čuli… Govorio sam o njihovim propustima unazad 20 godina. Nisu napravili nikakav plan, niti analizu. Mi želimo da HNS bude baš HNS! Da bude kvalitetan, to mi želimo i pokazujemo kamo želimo ići, kazao je Marasović dodavši: Neću čestitati Šukeru jer smatramo da je ovo nelegalno.

Predsjednik Splitsko-dalmatinskog županijskog nogometnog saveza Marko Erceg također je kazao kako je Izborna skupština nelegalna jer je sazvana po jednom poslovniku, a vodi se po drugom.

Nekoliko dana uoči Izborne skupštine, Sportska inspekcija pokrenula je postupak protiv HNS-a. Sportska inspekcija navodno je to napravila po službenoj dužnosti na osnovi prijave koju je dobila, a po kojoj se očito sumnja da neke stvari u HNS-u nisu u skladu sa zakonom. Nagađa se kako je razlog postupka upravo bila neusklađenost statuta HNS-a s poslovnikom o radu Skupštine.

U statutu HNS-a, koji je Skupština nogometnog saveza donijela 5. lipnja ove godine, jasno stoji u članku 97. da će se svi opći akti saveza uskladiti s odredbama statuta u roku od 90 dana od dana ovjere od strane nadležnog ureda državne uprave. Taj rok prošao je još 25. studenog ove godine, no Poslovnik o radu skupštine nije usklađen s novim statutom. Na snazi je i dalje onaj koji je Skupština HNS-a donijela 21. prosinca prošle godine.

Međutim, iz HNS-a su poručili kako je Sportska inspekcija izvršila inspekcijski nadzor nad primjenom odredbi Zakona u sportu u HNS-u 27. rujna 2017. godine. U HNS-u smatraju kako je neprimjereno dovoditi u pitanje legitimitet Skupštine te da za to ne postoji niti jedan pravni argument.