Korupcija u režiji Nadana Vidoševića: Novcem Kraša kupljen je skupi bager za njegovo imanje

FaH

Nekretninska savjetnica bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića, Vesna Rodić, koja je u aferi Remorker sporazumno osuđena nakon priznanja i nagodbe s tužiteljstvom, posvjedočila je na sudu da je i račune za privatne poslove koje je obavljala za Vidoševića umjesto njemu naplaćivala Komori.

Rodić je danas na zagrebačkom Županijskom sudu nastavila svjedočenje navodeći kako je paralelno radila za Komoru i Vidoševića koji je, kada je prvi put trebao platiti njene usluge za privatne poslove, pitao može li i to staviti na račun za Komoru.

“Što se tiče daljnjih plaćanja, ja bih samo obavijestila Nadana Vidoševića da će sljedeći račun za HGK biti uvećan za određeni iznos za poslove koje sam obavljala za njega”, kazala je svjedokinja koja je Vidoševiću, među ostalim, rješavala zemljište na kojem je izgradio vilu na Gornjem Prekrižju. Kazala je da je na takav dogovor pristala jer joj je bilo bitno da naplati svoje račune, ali i da nastavi raditi za Komoru.

Iako nije radila ništa oko Vidoševićeve nekretnine u Gorskom kotaru Rodić je na sudu ispričala kako je izdala fiktivnu fakturu da bi se novcem tvrtke Kraš, u kojoj je Vidošević ranije bio predsjednik uprave i savjetnik, kupio bager za njegovo imanje.

No, kako je Vidošević naknadno poželio skuplji radni stroj Rodić je prvi za koji je već uplatila Kraševih 190 tisuća kuna morala vratiti i naručiti novi, za što joj je razliku od 160 tisuća kuna u gotovini donijela Vidoševićeva supruga.

Prije Vesne Rodić na suđenju Vidoševiću i njegovim suradnicama iz Komore Uskokove optužbe o izvlačenju novca potvrdili su Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i ‘oprani’ novac vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s kriminalnim lancem.

Kada je sud potvrdio optužnicu u ovom slučaju, Vidošević je priznanja svojih suosumnjičenika nazvao komičnima, ponavljajući da nije kriv te da je žrtva represivnog aparata.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a glavni optuženik u tom slučaju je bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Hina