Koronavirus se probio u Kliniku za tumore

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

KAKO N1 neslužbeno doznaje, sve sestre i nekoliko kirurga s Odjela kirurgije u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu pozitivne su na koronavirus.

Pozitivna je i većina pomoćnog osoblja klinike, kao i svi pacijenti na Odjelu kirurgije. Radi se o teškim onkološkim bolesnicima. Od osam kirurga s Odjela za kirurgiju Klinike za tumore, petero je pozitivno na koronavirus, 2 su bolesna, a 3 asimptomatska, neslužbeno doznaje N1.

Sinoć je ravnatelj klinike Ivan Milas za HRT potvrdio kako je 9 pozitivnih na covid-19. Radi se o pet medicinskih sestara, dva liječnika i dva pacijenta. Zbog toga su testirani ostali djelatnici na tom odjelu.

Virus ušao u bolnice, prijeti kolaps sustava

Jučer je u Hrvatskoj zabilježen novi rekord u broju zaraženih koronavirusom – utvrđen je 1131 novi slučaj, a umrla je jedna osoba. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj trenutno je 4233, a među njima je 505 pacijenata na bolničkom liječenju. Od toga broja na respiratoru su 24 pacijenta.

U samo nekoliko dana virus je ušao u KB Sveti Duh, KB Merkur, KBC Zagreb, KBC Osijek, Kliniku za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, opće bolnice Našice i Zabok.

Najveća covid bolnica, ona u zagrebačkoj Dubravi, je 60 posto popunjena. I tamo među zaraženima ima i liječnika i medicinskih sestara. Koordinator bolničkog liječenja pacijenata oboljelih od covida Ivica Lukšić uvjerava kako je sustav mobiliziran.

”Mi u ovom trenutku imamo 97 bolesnika od planiranih 160 kreveta. Ako bi se nastavio ovaj trend u porastu oboljelih, sigurno bi i ti kapaciteti mogli postati nedostatni”, kazao je Lukšić.

S obzirom na povećan broj oboljelih od koronavirusa i ubrzano punjenje kapaciteta osječkog KBC-a, u pripremi su kapaciteti za eventualnu karantenu asimptomatskih osoba ili pacijenata bez težih oblika bolesti.

U Zagrebu od danas nove mjere

U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježen 231 novozaraženi koronavirusom, a njih 898 je u samoizolaciji. Zbog velikog rasta broja zaraženih uvode se i neke nove mjere u glavnom hrvatskom gradu u trajanju od 14 dana.

Među novim epidemiološkim mjerama u Zagrebu je i obvezno nošenje maski na otvorenim prostorima gdje nije moguća distanca od najmanje dva metra te se, među ostalim, zabranjuju posjeti domovima za starije, izvijestila je u petak navečer gradska uprava.

Obavezne maske

Nužne epidemiološke mjere u trajanju od 14 dana obuhvaćaju i obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni ili drugi programi, vjerska ili druga društvena okupljanja, ako nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje dva metra.

Odluke su donesene na prijedlog Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, a temeljem Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, koja stupa na snagu 17. listopada.

Na svim društvenim i javnim okupljanjima (manifestacije, priredbe, mise, obredi, sportska natjecanja i druga društvena i javna okupljanja) obvezno je pridržavanje epidemioloških mjera te uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Veći broj tramvaja i autobusa

Preporučuje se povećanje broja vozila (tramvaja i autobusa) u javnom gradskom prijevozu u opsegu koji je moguć, s obzirom na kapacitete ZET-a, kao i pojačani nadzor neformalnih okupljanja u gradu Zagrebu.

Nužne mjere su i kontrola provođenja epidemioloških mjera na društvenim okupljanjima, odnosno u ugostiteljskim objektima od strane organizatora društvenih okupljanja i vlasnika ugostiteljskih objekata.

Posjete staračkim domovima

Na snagu su stupile i mjere koje se odnose na sustav socijalne skrbi, pa se zabranjuju posjeti korisnicima usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi (domovi za starije) i  zabranu izlazaka korisnika izvan prostora pružatelja usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi (uključujući i povremene svakodnevne, jednodnevne odlaske u obitelj, na izlete i sl.), izuzev ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima.

Korisnicima usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi omogućuje se odlazak u obitelj na vrijeme duže od 5 dana, uz obvezu dostave negativnog nalaza na SARS-CoV-2 te provođenje dodatnih mjera opreza prilikom povratka kod pružatelja usluge (izbjegavanje kontakta s ostalim korisnicima u trajanju od 14 dana ili slično).

Izlazak korisnika usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi u vanjski prostor pružatelja usluga (okućnica, terasa i sl.) dopušteni su uz obvezno nošenje maski za lice te pridržavanja fizičke distance od najmanje 1,5 metra.

Provodit će se dodatne mjere opreza prilikom povratka korisnika usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi s bolničkog liječenja (izbjegavanje kontakta s ostalim korisnicima u trajanju od 14 dana ili sl.) te ograničiti  rad ugostiteljskih objekata koji posluju u prostoru pružatelja usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi isključivo za korisnike i zaposlenike pružatelja, ukoliko se ugostiteljska usluga pruža u prostoru koji nema poseban ulaz.

Ostali zakupci prostora kod pružatelja usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi obvezni su organizirati svoj rad na način da se odredi vrijeme kada su usluge dostupne isključivo korisnicima, uz obveznu prethodnu dezinfekciju prostora i opreme.

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba ove je mjere prihvatio na svojoj 170. sjednici, 15. listopada 2020. S obzirom na razvoj epidemiološke situacije na području Grada Zagreba, Stožer će predlagati prilagođavanje ili produljenje mjera, priopćeno je iz Grada Zagreba.