Koronavirus: Na kruzeru i Italiji i petero Hrvata, testovi na koronavirus negativni

Preliminarni testovi na koronavirus dvoje Kineza koji su sa 7000 osoba – među kojima i petero Hrvata – blokirani na kruzeru u luci Civitavecchiji blizu Rima, čine se negativnima, objavilo je u četvrtak talijansko ministarstvo zdravstva.

Kruzer Costa Smeralda blokiran je u Civitavecchiji dok se ne utvrdi ima li na njemu oboljelih od koronavirusa. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da se na talijanskom brodu nalazi i petero hrvatskih državljana, te da je putem veleposlanstva u Rimu u kontaktu s tvrtkom Costa Crociere.

“Čini se da su prve provjere dale negativne rezultate, ali čekamo konačan rezultata testova”, rekao je jedan izvor iz ministarstva zdravstva, prenosi AFP.

Isti izvor nije mogao precizirati kada će biti poznati konačni rezultat testova.

Iz rimske bolnice za zarazne bolesti Spallanzani su ranije rekli da “tehničari te bolnice kažu da za konačan rezultat treba pričekati 48 sati”.

Oko 7000 osoba, od kojih oko 6000 putnika, blokirano je na kruzeru u luci Civitavecchia blizu Rima zbog dva slučaja sumnjiva na koronavirus, iako su tijekom poslijepodneva kružile informacije o iskrcavanju više od 1100 putnika.

Gradonačelnik tog grada je oštro odbacio tu mogućnost. “Moram zaštititi zdravlje svojih sugrađana. Za sada je samo iskrcana prtljaga putnika. Čekamo rezultate testova iz bolnice Spallanzani”, izjavio je tijekom poslijepodneva Ernesto Tedesco, gradonačelnik Civitavecchie.

Do sada su svi analizirani sumnjivi slučajevi bili negativni. Talijanski zdravstveni sustav je spreman za slučaj zaraze novim koronavirusom, izjavio je u četvrtak novinarima predsjednik instituta zdravstva Silvio Brusaferro.

(Hina)