Koronavirus: Europska komisija predstavila smjernice za upravljanje granicama

Europska komisija je u ponedjeljak objavila smjernice za države članice s načelima za integrirano i učinkovito upravljanje granicama u kontekstu pandemije koronavirusa kako bi se sačuvalo zdravlje ljudi i osiguralo funkcioniranje jedinstvenog  tržišta.

“Naše mjere za suzbijanje koronavirusa bit će učinkovite jedino ako smo koordinirani na europskoj razini. Moramo poduzeti izvanredne mjere za zaštitu zdravlja naših građana”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Istaknula je da roba i osnovne usluge moraju moći slobodno cirkulirati na jedinstvenom tržištu jer je to jedini način da se spriječe nestašice medicinske opreme ili hrane.

“To nije samo ekonomsko pitanje – naše jedinstveno tržište ključni je instrument europske solidarnosti. Razgovaramo sa svim zemljama članicama tako da možemo zajednički, kao Unija, odgovoriti na taj izazov”, rekla je von der Leyen.

Te smjernice predstavljene su ministrima zdravstva i ministrima unutarnjih poslova zemalja članica na videokonferenciji u ponedjeljak.

Protok ljudi

Komisija navodi da je dopušteno uvesti zdravstvene kontrole na granicama između država članica i bez prethodnog obavještavanja Europske komisije. Osobama koje su bolesne ne smije se zabraniti ulazak, nego im treba osigurati zdravstvenu skrb. 

Osobe za koje se utvrdi da bi mogle biti nositelji virusa trebaju imati pristup odgovarajućoj zdravstvenoj skrbi bilo u zemlji dolaska ili odlaska, a to bi trebalo biti koordinirano između te dvije zemlje. 

U smjernicama se kaže da zemlje članice mogu uvesti kontrole na unutarnjim granicama radi zaštite javnog reda, što u nekim iznimno kritičnim situacijama može uključivati i javno zdravlje.

“Takve kontrole trebaju biti organizirane tako da se spriječe pojave većih okupljanja, stvaranja redova na granicama, što može povećati opasnost od širenja virusa. Zemlje članice se trebaju koordinirati tako da se zdravstveni pregledi obavljaju samo s jedne strane granice”, navodi Komisija.

Granične kontrole se trebaju provoditi razmjerno i vodeći  računa o zdravlju ljudi. Zemlje članice moraju dopustiti ulazak svojih građana i onih koji u njoj imaju prebivalište te olakšati tranzit državljana drugih zemalja članica i rezidenata koji se vraćaju kući.

Pri tome, mogu poduzeti mjere poput zahtjeva da se te osobe samoizoliraju, ako ti zahtjevi vrijede i za njihove državljane.

Zemlje članica na vanjskim granicama trebaju uvesti zdravstvene preglede kako bi se ustanovilo imaju li putnici simptome ili su bili izloženi virusu jer dolaze iz teško pogođenih područja ili zemalja. 

Pri tome je riječ o dvije vrste pregleda. Primarne preglede obavljaju osobe koje ne moraju nužno biti medicinske struke.

Tu se radi o vizualnoj procjeni imaju li putnici simptome, mjerenju tjelesne temperature i ispunjavanju upitnika u kojima putnici trebaju odgovoriti imaju li simptome i jesu li bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Sekundarne preglede obavlja medicinsko osoblje, što uključuje liječničke i laboratorijske pretrage i iscrpne razgovore s liječnikom.

Što se tiče radnika u pograničnim zonama, zemlje članice im trebaju olakšati prelazak granica, naročito onima koji radu u sektoru zdravstva i hrane ili pružaju neke osnovne usluge, poput srbi za djecu i starije osobe.

Protok roba i usluga

Slobodni protok robe od je ključne važnosti, osobito hrane, žive stoke, vitalne medicinske i zaštitne opreme.

Kontrolne mjere ne smiju dovesti do prekida opskrbnih lanaca, osnovnih usluga od općeg interesa.

U tu svrhu, zemlje članice trebaju osigurati prioritetne prometne trake za teretni promet na granicama.

To uključuje i mogućnost slobodnog kretanja vozača kamiona i vlakovođa, pilota i drugog zrakoplovnog osoblja, navodi Komisija.

Za robu koja legalno cirkulira na jedinstvenom europskom tržištu ne treba tražiti dodatne dozvole, ističe Komisija, dodajući da nema dokaza da hrana može biti izvor prijenosa koronavirusa.