Konzum zatvara 105 trgovina i otpušta 174 radnika, a ostalima diže plaće

Iz Konzuma je poslijepodne stiglo priopćenje u kojem se navodi da će od 1. kolovoza za 6.000 radnika s najnižim koeficijentima biti povećane plaće za prosječno 8 posto.

“Također, dogovoreno je produženje kolektivnog ugovora do kraja 2017. godine sa svim pogodnostima uključujući isplate božićnice, uskrsnice i regresa te drugih prava većih od zakonske obveze. Povećanje plaće i zadržavanje pogodnosti bit će omogućeno zahvaljujući rezultatima procesa restrukturiranja Konzuma koje je u tijeku, a čiji je glavni cilj povećanje efikasnosti svakog pojedinog dijela kompanije.

U okviru tog procesa u planu je da se do kraja godine zatvori ukupno 105 prodavaonica na području cijele Hrvatske, od kojih bi 22 trebale biti zatvorene do 30. srpnja. Riječ je o prodavaonicama koje su neprofitabilne duži period te je izgledno da će nastaviti neprofitabilno poslovati te generirati gubitke. Njihovo zatvaranje je nužno kako bi se postigla operativna stabilnost i održivost poslovanja Konzuma i očuvala radna mjesta. U navedenim trgovinama ukupno je zaposleno 870 radnika, od kojih očekujemo da će više od 80 posto biti raspoređeno na radna mjesta u druge, obližnje Konzumove prodavaonice. U drugim dijelovima Hrvatske, s naglaskom na obali i otocima, Konzumu trenutno nedostaje oko 250 radnika što je posljedica problematike sezonskog zapošljavanja, ali i izrazite nemobilnosti radne snage u Hrvatskoj”, stoji u priopćenju Konzuma.

Što s 20 posto radnika kojima idu otkazi?

Napominju da će se za preostalih oko 20 posto radnika “razmatrati različita rješenja”.

“Radnici za koje se ne pronađe prihvatljivo rješenje bit će zbrinuti sa svim pravima koja im pripadaju u skladu s kolektivnim ugovorom, koji garantira otpremnine veće od propisanih Zakonom o radu.

Konzum je i dosad svake godine zatvarao dio trgovina u skladu s tržišnim okolnostima te tako optimizirao svoju prodajnu mrežu. Ova zatvaranja imaju za cilj povećanje efikasnosti svakog pojedinog dijela kompanije te su sastavni dio procesa restrukturiranja u kojem je prioritet očuvanje radnih mjesta. Značajno iskustvo iz tog područja Konzum je stekao 2014. i 2015. godine kada je uslijed integracije s Mercatorom zatvoreno 99 prodavaonica uz istovremeno očuvanje radnih mjesta”, stoji u priopćenju.

“U ovome trenutku najvažnije je da smo uspjeli osigurati sredstva za povećanje plaća više od polovici naših zaposlenika, kao i sredstva za produljenje Kolektivnog ugovora sa svim pravima koja iz njega proizlaze. Istovremeno, Konzum će nastaviti sa započetim procesom restrukturiranja nužnim za ostvarenje dugoročno održivog modela poslovanja od kojeg će profitirati naši zaposlenici, kupci, dobavljači i svi poslovni partneri. Posebnu brigu vodit ćemo o oko 160 zaposlenika za koje u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću reći hoće li moći biti raspoređeni na druge lokacije ili dobiti zaposlenje kod onih koji preuzmu neke od trgovina, odnosno u drugim kompanijama Agrokora. Za ove ćemo zaposlenike svakako osigurati da ostvare sva prava koja proizlaze iz kolektivnog ugovora. Nadam se da će na kraju broj onih koje ćemo tako zbrinuti biti zaista minimalan u odnosu na ukupno devet i pol tisuća zaposlenika u našoj prodajnoj mreži”, istaknuo je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma.

Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske, izjavila je:

“Nakon sjednice Glavnog radničkog vijeća Konzuma i sastanka Sindikata trgovine Hrvatske s Upravom Konzuma d.d. te postignutog dogovora o produženju važenja Kolektivnog ugovora za Konzum, do 31.12.2017., mogu reći da sam vrlo zadovoljna postignutim dogovorom. Informacija da će 6000 radnika od kolovoza 2017. ostvarivati veće plaće je također izuzetno važna za radnike Konzuma. Što se tiče procesa restrukturiranja Konzuma d.d. mogu reći, da ćemo kao socijalni partneri biti uključeni u isti proces. Vezano za odluku o zatvaranju 105 prodavaonica, u tom procesu, kao Sindikat, zalagat ćemo se da se radnicima osiguraju radna mjesta, na način kako je to rečeno od Uprave Konzuma, te ako ipak bude viška radne snage, da radnici u procesu zbrinjavanja, ostvare sva svoja stečena prava, u skladu s Kolektivnim ugovorom”.