Konzervativci Angele Merkel vode pred nedjeljne izbore, krajnja desnica napreduje

FaH

Konzervativci Angele Merkel zadržali su veliku prednost pred svojim suparnicima socijaldemokratima (SPD) koji su blago nazadovali, u istraživanju javnoga mišljenja objavljenom u četvrtak, tri dana pred izbore na kojima bi njemačka kancelarka trebala pobijediti.

Istraživanje Forchugsgruppe Wahlen za televiziju ZDF pokazalo je da blok CDU/CSU Angele Merkel dobiva nepromijenjenih 36 posto dok je SPD pao za 1.5 postotni bod na 21.5 posto.

Protuimigrantska Alternativa za Njemačku (AfD), za koju se očekuje da će biti prva krajnje desna stranka u parlamentu u više od pola stoljeća, izgleda da će biti treća s 11 posto, jedan postotni bod više nego prošli tjedan.

Propoduzetnički Slobodni demokrati (FDP) su na 10 posto, iza njih radikalna ljevica na 8.5 posto, a Zeleni na 8 posto.

To bi moglo značiti glede mogućih koalicija ‘veliku koaliciju’ između Merkelinih konzervativaca i SPD-a ili trostruki “Jamajka” savez konzervativaca, FDP-a i Zelenih, tako nazvan jer se boje ovih stranaka podudaraju s onima zastave te karipske zemlje.

U teoretskom izravnom glasovanju za kancelara Merkel bi dobila 56 posto dok bi njezin izazivač iz SPD-a Martin Schulz dobio 32 posto, prema istraživanju na uzorku od 1725 ljudi provedenom 20. i 21. rujna.

H/R