Konverzijski centar DGU bit će obnovljen za najviše 10 mjeseci

Izvor: R.Banovina

Jedan od najvećih Centara za konverziju podataka Državne geodetske uprave nalazi se u gradu Glini. Nažalost, kao i mnogi drugi objekti teško je oštećen tijekom razornog potresa koji je krajem prošle godine pogodio Banovinu i šire zagrebačko područje.

Koliko je stradala ova zgrada koja je starija više od 200 godina, rekla nam je u ime stručnog nadzora Irena Pajić Majetić:

“Prvenstveno su od potresa nastradali zabatni zidovi s vanjske strane i vijenci, a iznutra ima dosta pukotina.”

O ugovoru i cijeni uređenja konverzijskog centra više nam je rekao Vlado Palac, voditelj građenja tvrtke Neving iz Zagreba:

“Ugovor je na 2.120.000 kuna i očekujemo da bi to bilo u tom iznosu. Glavne stvari smo obuhvatili, a ovo drugo bi trebala biti sitna kozmetika.”

Zgradu konverzijskog centra u Glini sa svojim najbližim suradnicima obišao je i glavni ravnatelj DGU Damir Šantek. Govoreći o ovom objektu, rekao je da je to jedan od najvećih centara za konverziju podataka Državne geodetske uprave. Nažalost, tek što smo ga uredili, znatno je oštećen u potresu.

“Ovdje se sva arhiva DGU, svih 112 katastarskih ureda skenira i pretvara u digitalni oblik. Investicija je oko 2.700.000 kuna, rok je 10 mjeseci, a vjerujem da će biti prije gotovo. Ljudi će ovdje useliti, a trenutno tu radi 20 službenika DGU. Sredstva su osigurana dijelom iz vlastitih sredstava, nešto iz EU fondova. Sve je spremno, zgrada će biti obnovljena i ponovno biti glinska ljepotica kao što je bila i do sada.”

Do tog kobnog trenutka 29. prosinca 2021. godine sva arhiva DGU skenirala se u prostoru konverzijskog centra u Glini u kojem je radilo 20 osoba, koje su nakon potresa izmješteni u kontejnere na područje depoa, skladišta gdje se odlaže sva DG arhiva iz cijele Hrvatske.

Koliko je kat stradao, više nam je rekao Davor Stanković koji radi za tvrtku Autoprijevoz Smolković:

“Radi se na uklanjanju gornje etaže depoa iz Gline. Ispucala je konstrukcija i kompletno krovište se mora demontirati i u prvoj fazi će se srušiti kompletan kat depoa kako bi se postigla sigurnost donjeg dijela objekta. Radovi će trajati mjesec do mjesec i pol dana.”

Ovo je nekad bilo staro vojno skladište u koje je uloženo više od 10 milijuna kuna, a sada je jedno od najmodernijih postrojenja za skladištenje arhiva DGU.