Konstituirana Županijska skupština SMŽ – predsjednica Ivanka Roksandić (HDZ)

Ivanka Roksandić

U sisačkoj gradskoj vijećnici održana je u ponedjeljak, 26. lipnja 2017. godine, Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije.

Vijećnici su za predsjednicu izabrali Ivanku Roksandić, koja je ovu d8užnost obnašala i u proteklom sazivu Županijske skupštine. Potpredsjednici su Davor Smuđ i Emil Franjević.

Pri konstituiranju Skupštine Sisačko-moslavačke županije HDZ je s partnerima ostvario većinu što će županu Ivi Žiniću (HDZ) olakšati obnašanje izvršne vlasti. Tome je prethodio neočekivani obrat u odnosu snaga dviju političkih opcija te incidenti među vijećnicima, tako da je nova-stara predsjednica Skupštine Ivanka Roksandić (HDZ) sjednicu privela kraju bez predstavnika oporbe koji su napustili vijećničke klupe.

Nakon što su predstavnici pet koalicijskih lista, koje su na izborima za Županijsku skupštinu dobile ukupno 23 vijećničkih mandata, dogovorili i potpisali programsku suradnju, izgledalo je kako će imati većinu.

Međutim, troje vijećnika: Adelina Ivković (HNS), Josip Takač (Bandić Milan 365) i Dražen Juranović (Promijenimo Hrvatsku) promijenilo je stranu, pa je HDZ s partnerima i sa svojih 19 mandata, bez problema ostvario ‘komotnu većinu’.

Zaiskrilo je već pri svečanom polaganju prisege kad je oporba ironičnim pljeskom popratila prisegu “svoja” tri vijećnika.

Nakon prisege, vijećnik Zdenko Vahovec (SDP) najavio je kako vijećnici oporbe ne žele sudjelovati u toj lakrdiji i pozvao ih da izađu. Prilikom izlaska, Anđelko Krumpački pljunuo je na Dražena Juranovića, što je izazvalo žestoke reakcije i zgražanje pozicije. Da nije sam izašao, ja bi ga izbacila sa sjednice, rekla je Ivanka Roksandić, koja je jednoglasno izabrana za predsjednicu.

U svom je obraćanju vijećnicima izrazila je nelagodu zbog incidenta, jer je to, kako je rekla, trebao biti svečani trenutak. Dodala je kako svaki vijećnik sam raspolaže svojim mandatom i sam odlučuje koje će programe podržati. Izrazila je uvjerenje kako će se vijećnici oporbe već na idućoj sjednici vratiti u skupštinske klupe i biti konstruktivna oporba. Takva je očekivanja potvrdio i župan Ivo Žinić, dodajući kako je na izborima HDZ dobio najviše mandata, pa ima i legitimno pravo da konstituira skupštinu. Za potpredsjednike Skupštine izabrani su Davor Smuđ (HDZ) i Emil Franjević (HSU).

Nakon izlaska iz vijećnice, čelnici oporbe su izjavili kako je riječ i političkoj prostituciji i nemoralnom činu, te da će se vrlo brzo vidjeti motivi zbog kojih je troje vijećnika neočekivano promijenilo stranu. Ipak, rekli su da će se na slijedećoj sjednici vratiti u skupštinske klupe.

Takač je svoj čin obrazložio činjenicom da njegov mandat pripada i stranci (BM 365), koja je odlučila da podrži koaliciju HDZ-a. To je ujedno, kako je rekao, bio jedini način da mandat njegove stranke ne preuzme netko dugi.

Nezavisni nositelj liste prof. dr. Vlado Čavrak, kojem su potporu dale stranke BM 365, PH, HDRS i BUZ rekao je da su za suradnju prikupljena 23 potpisa vijećnika i dva zamjenska, što jamči javnu i demokratsku suradnju u interesu Sisačko-moslavačke županije i svih njenih građana u naredne četiri godine.
Napomenuo je kako suradnja nije uperena ni protiv koga, te da je suradnja s budućim županom, bez obzira tko on bio, poželjna.

Dogovor je ostvaren bez ikakvih uvjeta, potvrdio je Milan Brigljević iz Mosta, dok je Željko Lenart iz HSS-a apelirao na jedinstvo heterogene skupine, jer se, kako je rekao, od strane HDZ-a mogu očekivati pritisci na pojedince i pokušaj političke trgovine.

Uz potporu inicijativi o suradnji Marija Bilman iz HNS-a je rekla kako se od skupštinske većine očekuju pozitivni rezultati. Darinko Dumbović iz redova Reformista ustvrdio je da kako je Županija dosad funkcionirala monopolistički, u interesu samo jedne stranke, što se najbolje vidjelo pri raspodjeli decentraliziranih sredstava.