Konstituirajuća sjednica Upravnog i Nadzornog odbora Zajednice povratnika OBŽ

U prostorijama ZPH u ponedjeljak je održana konstituirajuća sjednica Upravnog i Nadzornog odbora koje su nedavno na svojoj skupštini izabrali izaslanici Zajednice povratnika OBŽ na novi četverogodišnji mandat.
Podsjetimo, na samoj skupštini jednoglasno je po četvrti put povjerenje za predsjednika Osječko-baranjske županije dobio Branko Pek a dopredsjednik je Ivan Hodak iz Darde. Kao kandidat za predsjednika ZPH jednoglasno je istaknut Zoran Kontak, inače aktualni načelnik općine Popovac.
Upravni odbor jednoglasno je imenovao tajnicom ZP OBŽ Đurđu Marton iz općine Draž dok je za predsjednika Nadzornog odbora izabran prof. Franjo Čičak iz Darde.
Kao kandidata za člana Upravnog odbora ZPH predložen je Branko Pek, budući je statutom ZPH definirano da su predsjednici podružnica ujedno i članovi UO ZPH.
Na sjednici je upozoreno da je odgađanje sjednice još uvijek aktualnog Upravnog odbora ZPH, zakazanog za 10.11.2020 u Osijeku, pogubno iz razloga što svim tijelima ZPH ističe mandat 9.12.2020. Da bi se izbjegla opasnost da se ne može produžiti ugovor o financiranju sa Nacionalnom zakladom, a u situaciji kada nema predsjednika, po statutu dopredsjednici preuzimaju obveze predsjednika, koji trebaju što prije sazvati sjednicu Upravnog odbora radi pripreme izborne skupštine, vodeći računa o posebnim mjerama, dakle adekvatnom prostoru, slanje poziva i vjerodajnica izaslanicima, tehničkih i financijskih priprema itd.
To nije po statutu posao tajnika koji samo izvršava odluke Upravnog odbora i obavlja administrativno-tehničke poslove a koji je spomenutu sjednicu sazvao pa danas otkazao. Skrenuta je pozornost kako na Statut tako i na kratkoću vremena jer treba računati i na postupak promjena u Registru udruga.
Dogovoreno je da će, kao i svake godine u okviru programa obilježavanja obljetnica, izaslanstvo ZP OBŽ, sudjelovati na odavanju pieteta žrtvama Domovinskog rata u Laslovu 24.11. te u Antunovcu 5.12.
Na sjednici je istaknuti i da su predani zahtjevi Osječko-baranjskoj županiji i gradu Osijeku, za jednokratnu pomoć u financiranju tiskanja izložbe fotografija “Pravo na dom” koja će biti otvorena u povodu proslave Dana grada Osijeka 2.12.2020., priopćeno je iz Zajednice povratnika OBŽ.